Archiefbeeld ter illustratie

Kerstvakantie is voorbij: opvallend weinig leerlingen in quarantaine, hier en daar leerling naar huis gestuurd

Opvallend weinig leerlingen zijn vandaag thuis gebleven van school omdat ze tijdens de kerstvakantie op reis zijn geweest. Dat blijkt uit kleine steekproeven van het katholiek en het gemeenschapsonderwijs bij een aantal scholen. Hier en daar werd een leerling door de school naar huis gestuurd.

Vandaag openden de scholen weer de deuren na twee weken kerstvakantie. Leerlingen en leerkrachten die in de laatste week van de kerstvakantie in het buitenland op vakantie waren, zijn echter niet welkom. Zij moeten eerst een week in quarantaine gaan en zich laten testen. Pas bij een negatief resultaat kunnen ze weer les geven of volgen.


Uit kleine steekproeven die het katholiek onderwijs en het gemeenschaps­onderwijs zelf bij een aantal scholen uitvoerden, blijkt dat maar weinig kinderen vandaag thuis zijn gebleven. "Het gaat maar om enkele leerlingen per school, soms geen, soms een vijf- of tiental. En soms ook een leerkracht", zei Lieven Boeve, topman van het katholiek onderwijs, in "Het Journaal". "We hebben de indruk dat veel mensen hun verantwoordelijkheid hebben genomen."

12-jarige Juliette moet thuis blijven in quarantaine, bekijk hier de reportage van "Het Journaal" (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Ook in het gemeenschapsonderwijs zijn een aantal leerlingen afwezig, bevestigt woordvoerster Nathalie Jennes, "hetzij door een positieve test of een hoogrisicocontact, hetzij omdat ze teruggekeerd zijn uit een rode zone". In sommige scholen van het gemeenschapsonderwijs is ook een beperkt aantal leerlingen naar huis teruggestuurd, omdat ze uit een rode zone waren teruggekeerd en toch naar school waren gekomen. In het katholiek onderwijs heeft Boeve daar voorlopig geen weet van.

Sommige scholen rekenen op de verantwoordelijkheidszin van de ouders en hopen dat iedereen zich aan de maatregelen houdt. Iedereen heeft een mail gehad en de scholen hopen dat dat voldoende is. Sommige scholen vragen echter actief na of leerlingen in het buitenland op vakantie zijn geweest. In het Koninklijk Atheneum in Antwerpen bijvoorbeeld, werden leerlingen vanmorgen aan de schoolpoort ondervraagd en gecontroleerd met een infraroodthermometer. Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal". (De tekst gaat voort onder de video.)

Videospeler inladen...

Maar in het katholiek onderwijs rekent men toch vooral op de verantwoordelijkheidszin van de ouders. Al beseft topman Boeve dat daar een gevaar in schuilt. "Maar we hebben ook niet veel andere keuze, we kunnen moeilijk politieagent gaan spelen op school. We voeden onze kinderen op om verantwoordelijk te zijn, dus dan is het ook niet vreemd om op die verantwoordelijkheid een beroep te doen. Er zullen altijd wel hier en daar mensen zijn die tussen de mazen van het net proberen te glippen. Dat kunnen we alleen maar betreuren, want het is de veiligheid van de andere leerlingen en het personeel die in het geding is."

Zekerheid daarover zullen we pas hebben aan de hand van de toekomstige besmettingscijfers.

Bekijk hier het gesprek met Lieven Boeve in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen