Kinderen van school in Ronse krijgen vanaf vandaag les in...  een kerk: "De gebedsruimte blijft beschikbaar" 

Vanaf 4 januari krijgen leerlingen van de Sint-Pietersschool in Ronse nu ook les in een kerk. De oude schoolgebouwen waren toe aan renovatie en de kerk zocht net een herbestemming. De kerk is nu omgebouwd tot 2 kleuterklassen en 3 klassen voor de lagere school. Er zullen 120 leerlingen terecht kunnen in het nieuwe schooltje. 

Vzw Katholiek Onderwijs Ronse kocht de oude Sint-Pieterskerk en verbouwde ze tot een nieuwe school.  Er zijn nieuw klassen ondergebracht voor de leerlingen van de Sint-Pietersschool. Zij waren op zoek naar een nieuw onderkomen omdat de oude school in slechte staat was.  Er is gekozen om de kerk een nieuw leven te geven en niet voor een renovatie te gaan. "De kerk, en dus ons nieuwe schoolgebouw, ligt midden in het groen en heeft een parking. Van de tuinier hebben we 10 bomen cadeau gekregen. Alle klassen hebben dus hun eigen boom en zullen die het hele jaar door zien groeien en bloeien vanuit hun klas. Dat maakt het voor de kinderen nog mooier. Het verschil met hun vorige school is groot. Nu zitten ze in de warmte en gezelligheid", zegt Kathleen Tonneau van de vzw.  Van de eerste naar de tweede verdieping is een grote trap gebouwd. "De trap kan ook als tribune gebruikt worden. Bijvoorbeeld als de kinderen optreden voor een feest," legt Tonneau uit. 

Plaats voor 35 extra leerlingen

In de nieuwe school is plaats voor 135 leerlingen. Nu zitten er nog maar 85, zoals in het vorige schoolgebouw. "In totaal zitten er 5 klassen: 3 klassen van de lagere school en 2 grote kleuterklassen, legt Kathleen Tonneau uit. In het omgebouwde kerkgebouw is plaats voor nog 35 extra leerlingen. "De kerk is omgebouwd tot school met veel meer mogelijkheden. Ook mogelijkheden op vlak van capaciteit. We hebben nog geen nieuwe leerlingen, de inschrijvingen zijn pas later," gaat Kathleen verder, "Maar er is wel al vraag van ouders die hun kindje hier zouden willen inschrijven. Ze vinden het aantrekkelijk en uitnodigend om hun kindje hier naar school te laten gaan." 

(lees verder onder de foto)

Het is een ecologische kerk met vloerverwarming en zonnepanelen

Kathleen Tonneau, vzw Katholieke Scholen Ronse

Een kerk ombouwen tot school, dat moet toch wel wat geld kosten? "Dat klopt, maar het schoolbestuur heeft een subsidiedossier ingediend en daardoor is de aankoop en verbouwing voor 70 procent gesubsidieerd. Dan is er nog ademruimte om iets anders te doen," legt Tonneau uit. De kerk dateert van 1995 en is dus 25 jaar oud. "Voor die tijd was dat een zeer moderne kerk, met vloerverwarming en zonnepanelen bijvoorbeeld. Alles om het ecologisch en duurzaam te maken. Een goed concept voor een school," besluit Kathleen Tonneau. En omdat de kerk enkel een nevenbestemming gekregen heeft, kan die blijven dienen als gebedsruimte.  

Meest gelezen