AFP or licensors

1,3 miljard inwoners inenten: India begint deze week aan vaccinatieprogramma met lokaal geproduceerde vaccins

India begint deze week te vaccineren tegen het coronavirus. Afgelopen weekend werd proefgedraaid, en een van de komende dagen wordt het echte startschot gegeven. Het vaccinatieprogramma wordt een hele uitdaging, want India telt 1,3 miljard inwoners en is zwaar getroffen door het coronavirus.

India heeft het voorbije weekend twee lokaal geproduceerde vaccins goedgekeurd. Het eerste is het vaccin dat is ontwikkeld door AstraZeneca en de universiteit van Oxford, dat vandaag trouwens voor het eerst werd gebruikt in het Verenigd Koninkrijk. Het vaccin wordt lokaal geproduceerd door het Indiase The Serum Institute, een van de grootste instituten ter wereld. 

Het tweede vaccin is een lokaal door Bharat Biotech ontwikkeld vaccin. Dat het Indiase geneesmiddelenagentschap ook dat vaccin nu al goedkeurde, is omstreden, want de derde en laatste klinische testfase is nog niet afgerond, en er zijn geen gegevens over bekend. 

"De haast is ook nationalistisch geïnspireerd", duidt correspondente Saskia Konniger. "De BJP-partij van premier Narendra Modi is vorig jaar gestart met de campagne "Made in India", en beklemtoont dat 60 procent van alle vaccins ter wereld worden geproduceerd in India. Maar het is jammer dat ze juist nu alle voorzichtigheid laten varen om het tweede vaccin door te duwen. Daardoor heerst er nu veel wantrouwen."

Beluister hier het gesprek met Saskia Konniger in "De ochtend" (de tekst loopt hieronder door):

AFP or licensors

Het lijkt wel de bedoeling te zijn om het tweede, omstreden vaccin achter de hand te houden. Gestart wordt in elk geval met het vaccin dat werd ontwikkeld door AstraZeneca en Oxford, en wordt geproduceerd door The Serum Institute in India.

Daar hebben ze gezegd dat ze 100 miljoen doses per maand kunnen maken", zegt Saskia Konniger.  Op die manier zou het vooropgestelde doel -300 miljoen mensen vaccineren tegen augustus- haalbaar moeten zijn.

AFP or licensors

India heeft in elk geval ervaring met op grote schaal vaccineren. "In de jaren 90 is er een heel grote vaccinatiecampagne geweest tegen polio, en zijn miljoenen en miljoenen mensen gevaccineerd", zegt Konniger. "Heel die structuur staat nog overeind, verspreid over India, en kan nu opnieuw worden gebruikt. India vaccineert sowieso ook 55 miljoen mensen per jaar tegen andere ziektes."   

Dat India snel wil vaccineren, is ook niet verwonderlijk, gezien het hoge aantal besmettingen met het coronavirus. India is na de Verenigde Staten het zwaarst getroffen land ter wereld, met meer dan 10 miljoen besmettingen. De coronacrisis heeft ook een enorme economische impact.

Meest gelezen