Radio 2

Intercommunale INCOVO zet zes extra camera's in tegen sluikstorters: "Blijft een dagelijkse strijd"

De intercommunale INCOVO koopt zes bijkomende camera's om sluikstorters op te sporen in haar werkgebied, de Noordrand van Brussel. Zulke camera's helpen effectief bij het ontraden of betrappen van sluikstorters. Maar het sluikstorten blijft een hardnekkig probleem, en dus worden meer middelen ingezet.

De camera's van de intercommunale INCOVO hebben vorig jaar 300 sluikstorters gefilmd. Dat gaat van mensen die hun afval naast de glasbol plaatsen tot zware gevallen die een hele truck afval dumpen op verlaten plaatsen. Maar de camera's hebben ook een ontradend effect. Want in het werkgebied van INCOVO is het aantal sluikstorten met 14 procent gedaald. 

Grimbergen

Daarom koopt de intercommunale nu zes bijkomende camera's aan, in samenwerking met de gemeente Grimbergen. De camera's zullen dan ook daar worden ingezet. Incovo werkt in de strijd tegen het sluikstorten trouwens nauw samen met de naburige intercommunale INTERZA, die Zaventem en enkele buurgemeenten bedient. 

Dagelijkse strijd

“De strijd tegen sluikstorten is er één die je elke dag opnieuw moet voeren. Er komen steeds nieuwe plekken, nieuwe daders", verduidelijkt Jan Buysse, directeur van INCOVO en INTERZA.  "Mensen moeten leren beseffen dat er op sluikstorten zware boetes staan, net zoals op te snel rijden of rijden onder invloed. Met de nieuwe camera's wordt de pakkans groter, maar het probleem is nog lang niet opgelost", besluit Buysse.

Meest gelezen