Peter Malaise

Jongetje van 4 redt verzwakte oehoe in Ronse: "De uil was ondervoed"

Op de laatste dag van het jaar heeft een gezin in Ronse een Europese oehoe gered van de hongerdood. Mathis (4) merkte het beestje op. Vader Bart Laurier belde naar de hulpdiensten en met de hulp van een vriend brachten ze de oehoe naar een opvangcentrum in Geraardsbergen. “Hij wordt daar nu verzorgd, alles komt goed”, klinkt het. 

“Op de laatste dag van het jaar maakten we met ons gezin een wandeling”, vertelt Bart Laurier. Toen hij samen met zijn vrouw Eline en kinderen Nora en Mathis een wandelpaadje insloeg aan de Scherpenberg bij het Hotondbos in Ronse, merkte zijn zoon Mathis een uil op. 

Moeilijk te vangen

“Toen mijn zoon riep dat hij een uil in het gras zag zitten, kon ik het eerst niet geloven”, vertelt Laurier. “Maar het was echt waar. De uil leek niet gewond. Ik dacht dat hij iets aan het opeten was. Toen we dichterbij wilden komen, sprong het diertje weg. We vonden dat vreemd en mijn vrouw opperde om dierenwelzijn te contacteren.” Zo gezegd, zo gedaan. Via de telefoon kreeg het gezin de boodschap om de uil in een doos te stoppen en naar een dierenopvangcentrum te sturen. “Maar zo gemakkelijk is dat niet. De uil was heel groot, zo'n 50 centimeter, en we wisten niet hoe we ermee moesten omgaan", gaat Laurier verder.

Hulp van een vriend

Het gezin trommelde vervolgens hun vriend Olivier Detramasure op. “Hij weet meer van vogels”, zegt Laurier. “Met de hulp van Olivier hebben we de oehoe dan kunnen vangen. We brachten hem naar het opvangcentrum in Geraardsbergen. De hulpverleners vertelden ons dat de uil erg mager was, maar dat hij niets gebroken had. Ze gaan hem nu aansterken zodat ze hem later opnieuw kunnen loslaten op de vindplaats.” Dat wordt volgens het gezin een mooi moment waar ze zeker bij willen zijn. “We hopen dat we die dag vrij zijn, zodat we afscheid kunnen nemen van de oehoe.” 

Peter Malaise

Meest gelezen