Videospeler inladen...

Wikileaks-oprichter Julian Assange wordt niet uitgeleverd aan de Verenigde Staten

Julian Assange, de oprichter van klokkenluiderswebsite Wikileaks, wordt niet uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Dat heeft een Britse rechtbank beslist. Assange, die in het Verenigd Koninkrijk in de gevangenis zit, wordt ervan beschuldigd de publicatie van geheime informatie mogelijk te hebben gemaakt. De VS, die Assange wil berechten voor spionage, gaat tegen het vonnis in beroep. 

Julian Assange, de Australische oprichter van Wikileaks, kwam in 2010 in het vizier van de Amerikaanse overheid, nadat hij geheime Amerikaanse documenten had vrijgegeven, onder meer over de oorlog in Afghanistan en Irak. 

Assange leefde jarenlang ondergedoken, maar zit sinds vorig jaar in de gevangenis in het Verenigd Koninkrijk. De VS had om zijn uitlevering gevraagd. In de VS zou hem een gevangenisstraf van wel 175 jaar in een zwaar beveligde instelling boven het hoofd hangen.  

Maar Assange wordt voorlopig dus niet uitgeleverd. Volgens de Britse rechter is het risico te groot dat hij bij uitlevering zelfmoord zou plegen. De rechter zei ervan uit te gaan dat Assange in de VS een eerlijk proces zou krijgen, maar ze weigerde de uitlevering uit bezorgdheid over zijn geestelijke toestand. "De indruk bestaat dat het gaat om een depressieve en soms wanhopige man die vreest voor zijn toekomst", schreef ze in het vonnis. 

Beschuldigd van spionage

In de VS wordt Assange aangeklaagd voor 17 inbreuken tegen de Espionage Act van 1917. De zaak draait rond het openbaar maken van documenten die betrekking hebben op de Amerikaanse diplomatie en de oorlogen in Afghanistan en Irak. 

Zo werd onder meer een video gelekt met de naam "Collatoral murder", waarin te zien is dat een Amerikaanse gevechtshelikopter in 2007 in Irak 12 Iraakse burgers en enkele journalisten van het Britse persbureau Reuters om het leven bracht. 

Veel vooraanstaande journalisten en mensenrechtenorganisaties zijn blij met het vonnis, dat ze niet alleen zien als een overwinning voor Assange zelf, maar ook voor de persvrijheid en de vrije informatie. Buiten de rechtbank werd gejuicht bij het horen van het vonnis.

Meest gelezen