KU Leuven legt nieuwe sancties op aan leden van studentenclub Reuzegom

Zeven leden van de vroegere studentenclub Reuzegom krijgen een nieuwe sanctie van de KU Leuven voor hun betrokkenheid bij de dood van Sanda Dia. Dat schrijft De Morgen. Eerder kregen ze een vrij lichte straf, maar na een nieuw onderzoek legt de universiteit andere sancties op. Volgens onze informatie zouden er schorsingen van 1 of meer jaren zijn uitgesproken.

Hoe zwaar de nieuwe sancties zijn, wil de universiteit zelf niet zeggen. De zeven studenten, ex-Reuzegommers die nog aan de KU Leuven studeren, zijn in beroep gegaan tegen hun nieuwe straf, en dus is de procedure nog niet afgerond. Maar allicht gaat het om zwaardere straffen dan de maatschappelijke taakstraf en de paper die ze eerst moesten schrijven. Volgens de advocaat van een van de studenten, die niet bij naam genoemd wil worden, zou het gaan om schorsingen van 1 of meer jaren. "Sommige studenten zouden zich zelfs pas in 2024 opnieuw mogen inschrijven aan de universiteit. In de praktijk komt dat eigenlijk neer op een uitsluiting." Een andere advocaat heeft het over schorsingen van gemiddeld 3 jaar.

Het nieuwe onderzoek startte in september, nadat er kritiek was gekomen op de eerste sancties. De KU Leuven vroeg toen om het dossier te mogen inkijken, en kreeg ook die inzage. In afwachting van de nieuwe straffen kregen de vroegere leden van Reuzegom het verbod om de universiteitsgebouwen binnen te gaan, en om digitale lessen te volgen waaraan ze actief moesten deelnemen. Die maatregel liep tot de kerstvakantie. En nu zijn er dus maatregelen genomen: "Na inzage in het strafdossier (...) werd vastgesteld dat het dossier verschillende elementen bevat waarover de universiteit eerder nog niet beschikte", klinkt het in een persbericht.

De betrokken advocaat is, net als de advocaten van de andere studenten, in beroep gegaan tegen die sanctie: "Die tuchtprocedure is 2 jaar geleden opgestart. De studenten hebben toen de feiten bekend, en er zijn sancties opgelegd. Nu gaat men voor dezelfde feiten nieuwe maatregelen nemen. Bovendien worden nu alleen de jongere studenten gestraft, die vaak minder verantwoordelijkheid hadden binnen de studentenclub. De ouderen hebben intussen hun diploma behaald en kunnen geen sanctie meer krijgen van de KU Leuven."

De moeder van Sanda Dia is tevreden met de strengere sancties, zegt haar advocaat Jan Fermon: "De nabestaanden waren daar niet bij betrokken, maar het is wel een belangrijk teken voor ons dat de KU Leuven inziet dat er meer aan de hand was dan een spijtig ongeval. En dat is voor onze cliënten heel belangrijk, dat men dat inziet." De advocaat hoopt wel dat de KU Leuven en andere universiteiten ook meer structurele maatregelen nemen tegen clubs zoals Reuzegom: "Hoe komt het dat een groep met dat soort gedachtegoed, dat ingaat tegen de waarden van de universiteit, daar toch een plaats vindt? Een groep die zich heel elitair opstelt, die lacht met de wet, waar men het leuk vindt om zich te verkleden in de Ku Klux Klan. Dat is een structureel probleem waar de universiteiten iets aan moeten doen, om te voorkomen dat dat soort verwerpelijke ideeën nog meer studenten meesleept."

Behalve het tuchtonderzoek van de KULeuven loopt er ook een gerechtelijk onderzoek naar de dood van Sanda Dia. Hij overleed in december 2018 tijdens een doopritueel van studentenclub Reuzegom, waarbij hij grote hoeveelheden alcohol en visolie moest drinken en urenlang in een ijskoude put moest staan. Het parket wil 18 leden van de intussen ontbonden studentenclub daarom voor de rechter brengen voor onopzettelijke doding, het opzettelijk toedienen van schadelijke stoffen met de dood tot gevolg, mensonterende behandeling en schuldig verzuim. Een beslissing daarover is nog niet genomen, omdat enkele studenten extra onderzoek hebben gevraagd.

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen