Liveblog - Engeland gaat in lockdown: "Komende weken worden moeilijkste tot nu toe"

Engeland gaat opnieuw in een harde lockdown. Dat heeft premier Boris Johnson aangekondigd. Niemand mag zijn huis nog verlaten, behalve voor enkele essentiële verplaatsingen. Volg hier alle corona-updates op de voet.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Marc Van Ranst over Overlegcomité: "Met deze cijfers geen versoepeling, maar ook geen verstrenging"

Het Overlegcomité van komende vrijdag zal wellicht geen verstrenging, maar ook geen versoepeling van de huidige coronamaatregelen opleveren. Dat hebben viroloog Marc Van Ranst en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden in "De afspraak" gezegd.

"Het is moeilijk om er op vooruit te lopen, maar het is een open deur intrappen wanneer ik zeg dat er nog heel wat onzekerheid is met het hele leven dat nu opnieuw op gang komt. Met de huidige cijfers kan je niet met verstrengingen komen, maar ook niet met versoepelingen", aldus Van Ranst.

Videospeler inladen...

Engeland gaat weer volledig in lockdown: "Blijf thuis"

Engeland gaat opnieuw in lockdown, net als in maart vorig jaar. Dat heeft de Britse premier Boris Johnson aangekondigd. Mensen mogen het huis enkel verlaten om boodschappen te doen (enkel essentiële zaken zoals voeding), te sporten, medische hulp op te zoeken of te gaan werken als thuiswerken echt niet kan. Ook alle scholen gaan dicht, behalve voor kinderen van zorgverleners. "De komende weken worden de moeilijkste tot nog toe", zei Johnson. 

Verschillende delen van het land hadden al soortgelijke zware maatregelen, maar nu zijn ze dus voor iedereen afgeklopt. Dat moest wel, zegt Johnson, verwijzend naar de snelle verspreiding van de Britse variant van het coronavirus, die volgens Britse wetenschappers "50 tot 70 procent besmettelijker is". Het aantal besmettingen stijgt exponentieel hard. 

Eerder vandaag maakte Schotland dezelfde maatregelen bekend en ook in Noord-Ierland en Wales is er een lockdown.

Videospeler inladen...

Coronazorgen oorzaak van negatieve jaarstart Wall Street

De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn maandag met flinke minnen gesloten. Waar voorbeurs het sentiment nog uitstekend leek, maakte onzekerheid zich meester van beleggers. 

Oplopende uitbraken van het coronavirus en strengere maatregelen in verschillende landen zouden het economische herstel wereldwijd flink dwars kunnen zitten, zo is de vrees. Ook wordt gekeken naar de tweede ronde van de Senaatsverkiezingen in Georgia, waar bepaald wordt of de Democraten het naast het Huis van Afgevaardigden ook voor het zeggen krijgen in de Senaat.

Met nieuwe postzegels wil bpost verbondenheid tussen Belgen versterken

Bpost lanceert een aantal nieuwe postzegels waarmee het bedrijf de verbondenheid tussen de Belgen wil versterken in coronatijden. Een deel van de opbrengst van de zegels gaat naar het Fonds Solidaire Zorg van de Koning Boudewijnstichting.

Via een briefje of kaartje met warme boodschap en een mooie postzegel, blijven we in deze periode van beperkt contact verbonden met elkaar, stelt het postbedrijf. Met de nieuwe postzegels met als thema "samen staan we sterker" wil bpost dat contact nog versterken.

De oplage van de zegels is beperkt. Bij de verkoop van een vel van de Non Prior-zegels, schenkt bpost 30 cent aan het Fonds Solidaire Zorg van de Koning Boudewijnstichting. Dat fonds steunt initiatieven van ziekenhuizen en residentiële zorgvoorzieningen in het hele land.

Lia van Bekhoven in Londen: "Veel begrip voor lockdown bij Britse bevolking"

In Engeland en het Verenigd Koninkrijk is er veel begrip voor de aankondiging van de derde lockdown om de coronapandemie te bestrijden. Dat meldt correspondent Lia van Bekhoven in "Het Journaal".

"Het is de derde lockdown. Boris Johnson noemde dat niet zo lang geleden de nucleaire optie. Dat betekent dat alle scholen vanaf morgen dichtgaan en dat het de opdracht is voor alle Britten om thuis te blijven. Je mag alleen het huis uitkomen als je daar een hele goede reden hebt om noodzakelijke boodschappen te doen of om een keer per dag naar buiten te gaan om te bewegen of te sporten", aldus Van Bekhoven.

Volgens onze correspondent zal de lockdown zeker tot half februari duren. "Boris Johnson was vaag over het tijdsbestek, maar de lockdown zal zeker een week of zes duren."

De Britse bevolking heeft veel begrip voor de strenge maatregelen. "De Britten hebben de lange rijen met ambulances met patiënten gezien bij de ziekenhuizen omdat de ziekenhuizen te vol zijn. Ze hebben ook de wanhopige verhalen van artsen en andere verpleegkundigen gehoord. De Britten hebben er veel voor over om de nationale gezondheidszorg te redden. De Britten accepteren de lockdown en ze houden zich er ook aan. Er is kritiek op Boris Johnson omdat er te lang gewacht is met het afkondigen van de lockdown, maar met de maatregelen zelf kunnen de Britten wel leven."

Bekijk het gesprek met Lia van Bekhoven hier:

Videospeler inladen...

Werkgeversorganisatie Voka wil snellere uitrol vaccinatiestrategie

Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, wil een snellere uitrol van de coronavaccinatiestrategie. "We dringen aan op een snelle uitrol van de vaccinaties. Andere landen doen het beter en krijgen daardoor een competitief voordeel", zei voorzitter Wouter De Geest maandagavond tijdens de nieuwjaarsreceptie van Voka.

"We begrijpen dat massaal vaccineren een delicaat en complex proces is, maar dit moeten we toch sneller en beter kunnen."

Daarnaast wil Voka een duidelijke en performante beheersingsstrategie, in afwachting van volledige vaccinatie. "Daarin is een goed test- en tracingbeleid mét brononderzoek en het gebruik van sneltesten onontbeerlijk", aldus De Geest.

Nog geen groen licht voor vaccin Moderna van Europees Geneesmiddelenbureau

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft maandag nog geen beslissing kunnen nemen over een toelating voor het coronavaccin van het Amerikaanse bedrijf Moderna. Dat heeft het Nederlandse CBG (College ter Beoordeling van Geneesmiddelen) bekendgemaakt. Wellicht valt de beslissing woensdag.

"Dit geeft toch maar weer aan dat er een zorgvuldig proces plaatsvindt om tot een oordeel te komen", zei CBG-voorzitter Ton de Boer tijdens een briefing.

De vergadering van maandag was een extra bijeenkomst die ingelast was. Normaal gezien zou het bevoegde comité binnen het EMA zich pas woensdag over het Moderna-vaccin buigen. "Het lijkt er nu op dat men op 6 januari tot een besluit zal komen", aldus de Boer.

Europees Geneesmiddelenagentschap onderzoekt of uit Pfizervaccin extra dosis kan worden gehaald

Uit één ampul van het coronavaccin van Pfizer/BioNtech zouden bijna altijd zes dosissen gehaald kunnen worden in plaats van vijf. Dat bleek al uit meldingen in andere landen en is ook in ons land het geval. “Het is normaal dat er altijd wat meer vloeistof in zo’n ampul zit dan echt noodzakelijk”, zegt viroloog Marc Van Ranst.

“Tijdens de eerste vaccinatierondes in ons land hebben we gezien dat er bij het vaccin van Pfizer eigenlijk bijna altijd voldoende vloeistof in de ampul zit om niet vijf, maar zes dosissen te kunnen geven.”

Dat zou betekenen dat er tot 20 procent meer kan worden gevaccineerd met dezelfde hoeveelheid aangekochte vaccins. “Het zou inderdaad zonde zijn om de restvloeistof, die trouwens even werkzaam en veilig is, gewoon weg te gooien”, zegt Dirk Ramaekers, voorzitter van de taskforce Vaccinatie. “Daarom hebben we aan het Europees Geneesmiddelenagentschap gevraagd om een officiële toestemming te geven om die zesde dosis te mogen gebruiken.”

De Europese toestemming zou er volgens Van Ranst waarschijnlijk snel komen. In de Verenigde Staten heeft de Food and Drug Administration FDA midden december al toestemming gegeven om de vloeistof die overblijft te gebruiken als extra dosis, op voorwaarde dat het om een volledige dosis gaat. Twee restjes samenvoegen mag dus niet. 

Brussel zet veertigtal controleurs in voor toezicht op quarantaine van reizigers

Het Brussels gewest gaat 40 controleurs inzetten die moeten toekijken of de Brusselse inwoners die terugkeren van vakantie uit een rode zone wel degelijk hun quarantaine naleven. Dat heeft Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) verteld in een interview met de regionale zender BX1, en het nieuws wordt bevestigd aan Belga.

Afgelopen weekend gaven 37.638 reizigers via hun Passenger Locator Forms (PLF's) aan dat ze uit een rode zone terugkeerden. Die reizigers moeten zich op dag 1 en dag 7 van hun terugkeer laten testen en ondertussen in quarantaine blijven. Brussels minister-president Rudi Vervoort vraagt dat de maatregelen strikt nageleefd worden, zodat een opflakkering van het aantal besmettingen uitblijft. Het is het Brussels gewest dat daarop moet toezien.

Pfizer: "Geen bewijs dat vaccin langer dan 21 dagen na eerste dosis blijft beschermen"

Er zijn geen bewijzen dat het coronavaccin dat Pfizer en BioNtech hebben ontwikkeld bescherming tegen COVID-19 blijft bieden indien de tweede prik later komt dan getest, zo heeft persbureau Reuters maandag op gezag van beide bedrijven bericht.

"De bescherming en effectiviteit van het vaccin is niet geëvalueerd op verschillende doseringsschema's, gezien de meerderheid van de testdeelnemers de tweede dosis ontving zoals gespecificeerd in het ontwerp van de studie", waarschuwen BioNTech en Pfizer in een gemeenschappelijke verklaring.

De entstof van BioNTech en Pfizer moet twee keer worden toegediend om maximale bescherming te bieden. De tweede prik komt in principe drie weken na de eerste, maar "er zijn geen data die aantonen dat de bescherming na de eerste dosis na 21 dagen blijft", zo citeert Reuters de verklaring.

Meest gelezen