Nederlandse premier Rutte beslist nog niet over aftreden of aanblijven na crisisberaad over "Toeslagenaffaire"

De Nederlandse premier Mark Rutte heeft opnieuw crisisberaad gehouden met zijn regering over de zogenoemde "Toeslagenaffaire". Hoge ambtenaren hadden zonder reden de premies voor kinderopvang geschrapt van 26.000 gezinnen. De regering ligt onder vuur, maar beslist nog niet om op te stappen. 

De Nederlandse premier Rutte heeft voor de tweede keer overlegd met zijn kabinet over de Toeslagenaffaire. Binnen en buiten de regering wordt de roep immers steeds groter om deze maand een "heldere politieke reactie" te geven. De zaak zelf is al twee jaar geleden aan het licht gekomen. Hoge ambtenaren van het Nederlandse ministerie van Financiën hebben jarenlang toeslagen voor kinderopvang laten stopzetten zonder dat er sprake was van fraude.  Ze zochten daarbij systematisch naar fraudeurs in bepaalde bevolkingsgroepen. Daardoor werden zo'n 26.000 gezinnen getroffen. Velen verzeilden in de armoede.  

Politieke verantwoordelijkheid

Tot nog toe stapte alleen staatssecretaris van Financiën Menno Snel (D66) op in 2019. Maar vorige maand verscheen ook een vernietigend rapport van een parlementaire onderzoekscommissie. Daarin staat dat niet alleen de hoge ambtenaren, maar ook rechters, parlementsleden én ministers niet op de juiste manier zijn omgegaan met ouders die ten onrechte beschuldigd werden van fraude.

Tijdens de kerstvakantie besliste de regering Rutte om de gedupeerde gezinnen met elk 30.000 euro te vergoeden, tenzij ze een nog grotere schade kunnen bewijzen. Maar de zaak is nu zo groot geworden dat de regering steeds meer onder druk komt te staan om af te treden. Premier Rutte had het eerder al over een "heftig en fair" rapport, maar ook na het overleg van gisteren trekt hij nog geen conclusie. 

Het was een goed overleg, maar er zijn nog geen conclusies getrokken

Mark Rutte, Nederlands premier

Op 17 maart zijn er parlementsverkiezingen in Nederland. De vraag is nu wat de VVD van Mark Rutte het minst zou schaden. Als de premier nu opstapt, kort voor het einde van de rit, kan hij de belangrijke strijd tegen de coronapandemie niet verderzetten. Als hij blijft zitten, kan hem dat politieke schade berokkenen tijdens de verkiezingen. De knoop wordt voorlopig niet doorgehakt. "Het is nog te vroeg om daarover iets te zeggen", zei Rutte na afloop van het crisisberaad. 

Meest gelezen