Nieuwe blauwe pmd-zak voor stad Antwerpen en regio Mechelen-Lier: "Tegen deze zomer in heel Vlaanderen beschikbaar"

Op sommige plekken in ons land kon je hem al tegenkomen, en op 1 januari heeft de nieuwe blauwe pmd-zak zijn intrede gemaakt in de stad Antwerpen en de regio Mechelen-Lier. In de vernieuwde zak mogen naast drankverpakkingen en conservenblikken nu ook alle plastic huishoudelijke verpakkingen zoals yoghurtpotjes, botervlootjes en plastic folies. Tegen deze zomer moet de zak in heel Vlaanderen beschikbaar zijn.

"Vroeger was de pmd-zak enkel bedoeld voor drankverpakkingen, flacons en conservenblikken. In de nieuwe uitgebreide blauwe zak zijn dus ook andere plastic huishoudelijke verpakkingen welkom," zegt Jan Verheyen van OVAM. "Denk dan bijvoorbeeld aan botervlootjes, yoghurtpotjes en plastic folies. Belangrijk is wel dat je niet al je plastic in de blauwe zak gooit. Het gaat hier alleen om huishoudelijk verpakkingsafval."

Regio per regio

Sinds 2019 ging de uitrol van de blauwe zakken al stelselmatig van start in ons land. De stad Antwerpen en de regio rond Mechelen en Lier zijn de eerste regio's in de provincie Antwerpen waar de nieuwe zak zijn intrede doet. Tegen 1 maart verwacht het afvalintercommunale IOK dat de blauwe zak ook in de Kempen wordt geïntroduceerd.

Belangrijk is dat je niet al je plastic in de blauwe zak gooit. Het gaat alleen om huishoudelijk verpakkingsafval

Jan Verheyen, OVAM

"De reden voor het stelselmatig invoeren van de nieuwe afvalzak is dat er nog sorteer- en recyclagecentra bijgebouwd moeten worden. Die zijn nodig om de nieuwe hoeveelheid plastic afval te kunnen sorteren om die dan vervolgens af te breken", zegt Verheyen. "Tegen deze zomer moet de zak in heel Vlaanderen beschikbaar zijn."

Roze zak verdwijnt

In Mechelen en Lier verdwijnt de roze afvalzak. De plastics van die zak mogen nu gewoon mee in de nieuwe blauwe zak. Dat betekent minder sorteerwerk voor mensen thuis.

 Op de website van Fost Plus kan je je postcode ingeven en zien of de nieuwe blauwe zak ook al is ingevoerd in jouw gemeente. 

Meest gelezen