2005 AFP

Ongezien bij grote technologiebedrijven van Silicon Valley: werknemers Google vormen een vakbond

In de Verenigde Staten hebben meer dan tweehonderd werknemers van Google en moederbedrijf Alphabet een vakbond opgericht. Dat is een primeur voor een groot technologiebedrijf in Silicon Valley. De ‘Alphabet-vakbond’ wil naar eigen zeggen voor betere lonen strijden, maar ze wil zich vooral inzetten voor de ethische kwesties bij de tech-gigant.

Zo’n 226 werknemers bij Google en moederbedrijf Alphabet hebben een vakbond opgericht. De leden hebben zich de afgelopen maanden in het geheim georganiseerd en hun leiders verkozen. Alle vaste en tijdelijke medewerkers van Alphabet en dochterbedrijven zoals YouTube, Fitbit en Waymo zijn welkom om zich aan te sluiten, aldus de oprichters.

Ethische verantwoordelijkheid opnemen

De vakbond beschouwt zichzelf als lid van een grotere vakbond, die opkomt voor de rechten van werknemers bij de telecomsector en media in de Verenigde Staten en Canada.

Volgens de leden is er nood aan een betere bescherming van de werknemers, maar ook meer ethische benadering ten opzichte van de samenleving: “We willen meer doen dan alleen zorgen voor betere lonen. De vakbond zal opkomen voor de oplossing van meer structurele problemen”, aldus Chewy Shaw, ingenieur bij Google en één van de oprichters.

Jarenlang spanning

Google reageert voorlopig voorzichtig op het nieuws: “Onze medewerkers hebben uiteraard rechten, die we ook steunen. Zoals we altijd hebben gedaan, zullen we rechtstreeks met onze medewerkers blijven praten”, zegt Kara Silverstein, directeur People Operations bij Google.

De vorming van de vakbond wordt gezien als een gevolg van jarenlang interne spanningen bij Google. In 2018 hebben medewerkers van Google een petitie ondertekend om het management te dwingen uit een Pentagon-onderzoeksprogramma te stappen. In hetzelfde jaar protesteerden werknemers tegen het toekennen van hoge ontslagvergoedingen aan leidinggevenden die beschuldigd werden van seksuele intimidatie, waaronder 90 miljoen dollar aan Andy Rubin, de voormalige topman van Android. 

Ook het ontslag van Timnit Gebru eind 2020 zorgde voor woede. Gebru was namelijk een onderzoeker op het gebied van ethische kwesties binnen de kunstmatige intelligentie.

Meest gelezen