Politie Waasland-Noord doet geen systematische grenscontroles voor terugkerende Belgen

De politie doet niet overal systematische grenscontroles voor Belgen die terugkeren uit het buitenland.  Politiezone Waasland-Noord, aan de grens met Nederland, heeft daar naar eigen zeggen geen agenten genoeg voor. Sinds dit weekend moeten terugkerende vakantiegangers het verplichte coronaformulier invullen. Wie dat niet doet, riskeert een boete van 250 euro. 

Nu de kerstvakantie voorbij is, zijn heel wat Belgen teruggekeerd uit vakantie. Sommigen trokken erop uit in eigen land, maar heel wat mensen moesten ook de grens opnieuw over. Vakantiegangers die in het buitenland zijn geweest, moeten sinds dit weekend verplicht een coronaformulier invullen. Dat zou ook door de politie gecontroleerd worden, maar in de praktijk lukt dat niet overal. 

In Oost-Vlaanderen grenzen er verschillende gemeenten aan Nederland. De politiezone Waasland-Noord telt 3 grensgemeenten : Sint-Gillis-Waas, Stekene en Beveren. De zone heeft verschillende grensovergangen, maar het is onmogelijk om aan elke overgang politie te zetten, zegt burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V) van Beveren: "Daarvoor hebben we te weinig manschappen. We controleren via de patrouilles op de baan, maar het is niet zo dat we vaste controles hebben aan de grensposten. Dat is onmogelijk en bovendien heeft Binnenlandse Zaken daar geen opdracht toe gegeven." 

We doen een beroep op ieders burgerzin

Marc Van de Vijver, burgemeester (CD&V) Beveren

"Mochten we systematisch moeten controleren,,  dan moeten we mensen hebben die de klok rond aan de grens kunnen  staan. Dan hebben we extra volk nodig binnen ons korps," gaat Van de Vijver verder, "we hebben ook nog andere coronaopdrachten zoals kijken of er geen lockdownfeestjes zijn of de avondklok controleren." Volgens de burgemeester kun je ook niet alles controleren. "Dat zou willen zeggen dat er op iedere hoek van de straat een agent moet staan, dat gaat niet. We doen een beroep op ieders verantwoordelijkheid. We hopen dat iedereen de regels die afgekondigd zijn, strikt naleeft."

Wie terugkeert uit het buitenland moet zich ook verplicht laten testen en in quarantaine gaan. Wie de regels niet volgt, kan een boete krijgen van 250 euro. 

Meest gelezen