Politiezone Voorkempen bindt de strijd aan tegen misbruik van lachgas

In de politiezone Voorkempen (Schilde, Malle, Zoersel en Brecht) kan je voortaan een GAS-boete krijgen voor het gebruik van en de handel in lachgas. De politie stelt vast dat meer en meer jongeren misbruik maken van het gas om in een roes te geraken. Dat kan bijzonder zware gevolgen hebben voor de gezondheid en de verkeersveiligheid. "Nu kunnen we het probleem aanpakken, voorheen konden we lachgas zelfs niet eens in beslag nemen."

Onder meer de politiezones Antwerpen, Mechelen-Willebroek en Regio Turnhout namen het misbruiken en verhandelen van lachgas al op in hun GAS-reglement. Nu volgen ook Schilde, Malle, Zoersel en Brecht die de politiezone Voorkempen vormen. Ze doen dat omdat politie-inspecteurs meer en meer misbruik vaststellen, vooral bij jongeren.

"In de meeste gevallen treffen we tanks met lachgas aan in auto's. De jongeren die erin zitten, verdelen dat gas in ballonnetjes om het te inhaleren", legt Greet Wouters uit van de PZ Voorkempen. "Soms vinden we ook lege lachgaspatronen op openbare plaatsen. De roes die je daarvan krijgt duurt enkele minuten, maar brengt ook risico's met zich mee, zoals duizeligheid, hoofdpijn en gevoelloosheid in armen en benen. Wie op dat moment blijft rijden, is niet alleen een gevaar voor zichzelf maar ook voor anderen." 

GAS-boete tot 350 euro

Tot nu toe kon de politie weinig ondernemen: "We konden alleen optreden om de openbare orde te herstellen. Dan konden we het lachgas wel even afnemen, maar niet in beslag nemen. We moesten het altijd teruggeven."

Nu hebben de vier gemeenten van de PZ Voorkempen hun GAS-reglement aangepast. "Dat betekent dat we lachgas in beslag kunnen nemen en de gebruikers en verkopers ook een GAS-boete kunnen geven tot 350 euro, of tot 175 euro voor 16- en 17-jarigen." De politie hoopt jongeren zo te kunnen overtuigen om geen lachgas meer te gebruiken. Er zullen ook nog boodschappen verspreid worden via sociale media.

Meest gelezen