Eén

(Her)ontdek West-Vlaanderen dankzij de tips van Reizen Waes

Het televisieprogramma "Reizen Waes" moest door de coronacrisis op zoek gaan naar bijzondere plekken in ons land. Presentator Tom Waes heeft er in ieder geval geen seconde spijt dat hij in België moest blijven. Ontdek hier zijn meest verrassende vondsten in West-Vlaanderen.

Op grote hoogte in Heuvelland

Tom Waes begon zijn reis in Heuvelland, tegen de Franse grens. Hij werd er verwelkomd door actrice Maaike Cafmeyer. In Westouter ligt de Cordoba-kabelbaan, een toeristische attractie waar veel West-Vlamingen nostalgisch aan terugdenken. De kabellift heeft een opmerkelijk verhaal. De Cordoba werd in 1957 namelijk neergepoot door Oostenrijkse skiliftbouwers, in de hoop zo meer toeristen naar Heuvelland te lokken.

Ritje in een tank uit de Eerste Wereldoorlog

Langemark-Poelkapelle is een van de vele dorpen in de Westhoek waar tijdens de Eerste Wereldoorlog zwaar gevochten werd. Het is dan ook niet vreemd dat er vandaag nog munitie uit de grond wordt gehaald. Landbouwer Stijn maakte er zelfs zijn hobby van. Hij bouwde eigenhandig een Britse tank uit de Eerste Wereldoorlog na. Er zijn maar 5 zulke exemplaren op de hele wereld. 16 jaar heeft Stijn eraan gewerkt en de tank rijdt nog perfect ook. 

Maar Tom was vooral gecharmeerd door de West-Vlaamse bard Willem Vermandere. Hij ging onverwacht bij hem aankloppen in Steenkerke en werd er hartelijk onthaald. De zanger nam hem mee naar het kerkhof van "duizend en duizend soldaten".

De bootjes op de reien in Brugge

Uiteraard kon een bezoek aan de reitjes in Brugge niet ontbreken. Tom kreeg de 100-jarige Edmond, de oudste gids van Brugge, zover om hem rond te leiden.  Een tocht op het water is een must voor elke bezoeker, want "als je Brugge gezien hebt zonder vaartocht, heb je Brugge niet gezien."

Meest gelezen