Sarah Loyson (25) uit Rekem opent psychologiepraktijk "Mijn Bubbel" voor coronabeslommeringen

Omdat ons leven in een bubbel steeds meer mentale problemen veroorzaakt, onderneemt psychologe Sarah Loyson actie. De 25-jarige uit Rekem grijpt de start van 2021 aan om een op corona gerichte psychologiepraktijk uit de grond te stampen, die niet toevallig tot “Mijn Bubbel” werd gedoopt.

Loysons idee om een praktijk op te starten kwam tijdens en door de coronapandemie tot stand. “Nu iedereen voortdurend in zijn of haar bubbel leeft, ondervinden steeds meer mensen stress, angst en slaapklachten”, licht de jonge psychologe toe. “Ik merkte pas echt hoe groot het probleem was toen ik aan het werk was als hulpverlener in een chatbox. Sommige mensen hebben problemen sinds de komst van het virus, andere kampen dan weer met complicaties die sinds de crisis zijn verergerd. Omdat ik als psycholoog mijn steentje wilde bijdragen, besloot ik om vanaf het nieuwe jaar twee dagen per week voor mezelf te beginnen.”

Sommige tieners zijn al het contact met de buitenwereld verloren

De problemen waar Loysons cliënten mee kampen vallen niet te onderschatten. “Er zitten tieners tussen die al hun contact met de buitenwereld verloren zijn. Of jongeren die bang zijn om af te spreken met vrienden op straat, uit angst voor boze blikken. Studenten met faalangst, omdat ze geen overzicht en structuur meer hebben. Maar ik sprak ook al met een ouder iemand die bang is om besmet te worden, ervan uitgaande dat dat het definitieve einde zou betekenen. Bovendien zijn er ook heel veel mensen die het verlies van een dierbare moeten verwerken. In een rouwproces is het heel belangrijk dat je gepast afscheid kunt nemen, en dat was het voorbije jaar natuurlijk allesbehalve evident."

Sterk netwerk aan psychologen

Aan werk geen gebrek dus. Maar hoe pakt een psycholoog zoiets aan? “Dat verschilt van persoon tot persoon”, legt Loyson uit. “De ene houdt het het liefst bij een virtuele sessie, de ander verkiest een gesprek tijdens een wandeling. Maar het kan ook in een klassieke een-op-eenconversatie, in mijn gloednieuwe praktijk. Mensen moeten vooral onthouden dat ze niet alleen zijn. Erover praten helpt. We hebben in Vlaanderen een sterk netwerk aan psychologen. Mijn wens voor 2021 is dat niemand met zijn of haar angsten moet blijven zitten." 

Meest gelezen