Videospeler inladen...

"Laatste fase van deze strijd": Engeland gaat na Schotland ook in harde lockdown

Engeland gaat, net als Schotland, in een nieuwe lockdown. Dat heeft premier Boris Johnson aangekondigd. Als oorzaak wordt gekeken naar de nieuwe Britse variant van het virus, die op een "alarmerende" manier zich aan het verspreiden is. 

Voor een groot deel van Engeland golden er al strenge maatregelen, maar die worden nu voor het hele land ingevoerd. Concreet moet iedereen opnieuw thuisblijven en ook thuis werken, behalve wanneer het echt niet anders kan. Voorts mogen de inwoners enkel nog naar buiten voor essentiële inkopen, om medische hulp te gaan zoeken en om te sporten. Alle basisscholen en middelbare scholen moeten tot half februari overschakelen op afstandsonderwijs.

Britse premier Boris Johnson: "Het is duidelijk dat we samen meer moeten doen" (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Daarmee volgt Engeland wat Schotland eerder op de dag aankondigde. De maatregelen zijn er identiek. "Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik bezorgder ben over de situatie waar we nu tegenaan kijken dan op om het even welk moment sinds maart", zei premier Nicola Sturgeon in het Schotse parlement. 

Premier Nicola Sturgeon in het Schotse Parlement: "Ons fundamentele advies voor iedereen is: blijf thuis" (lees voort onder de video)

Videospeler inladen...

"In maart was het totaal onverwacht, nu zijn de mensen er al wat aan gewend. Veel winkels waren trouwens al gesloten, dus zoveel verschil maakt de nieuwe aankondiging niet uit voor ons", zegt de Vlaamse Gina Fierlafijn, die in Schotland woont. 

Beluister hieronder het gesprek met de Vlaamse in Schotland (de tekst gaat hieronder door):

AFP or licensors

Pijlsnel

De overheden worden gedwongen tot striktere maatregelen door de snelle verspreiding van de Britse variant van het coronavirus, die volgens wetenschappers "50 tot 70 procent besmettelijker is". "Onze ziekenhuizen staan meer onder druk dan ooit in deze crisis", zei Johnson. "Het virus verspreidt zich op een alarmerende manier. Er komen nog zware weken aan." Maar, zo zegt Johnson, er is wel één verschil met maart: de vaccinaties zijn volop aan de gang. "Ik geloof dat we in de laatste fase van deze strijd zitten."

Hoe snel het aantal besmettingen de hoogte ingaat, blijkt uit onderstaande grafieken:

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen