gemeente Sint-Pieters-Leeuw

Sint-Pieters-Leeuw brengt muziek en toneel van eigen bodem tot in de woonkamer

In Sint-Pieters-Leeuw gaan ze de optredens van de muziek- en toneelverenigingen opnemen en voor uitzending aanbieden aan Ring-TV en aan de lokale radio's. Op die manier kunnen de verenigingen toch nog hun publiek bereiken, ondanks de beperkingen van de coronamaatregelen. 

De lokale culturele verenigingen zijn mee het slachtoffer van de lockdown. Fanfares, koren en toneelgroepen mogen niet meer repeteren of voor een publiek optreden. Om die verenigingen toch wat perspectief te geven trok gemeenteraadslid Jeroen Tiebout (N-VA), zelf muzikant, met een origineel voorstel naar het cultuurcentrum Coloma in Sint-Pieters-Leeuw. 

Professionele opnames

Tiebout stelde voor om het eerstvolgende optreden van de verenigingen professioneel op te nemen en voor uitzending aan te bieden aan de lokale radio's en aan Ring-TV. "Zo slaan we twee vliegen in één klap: we geven werk aan de professionals van de audiovisuele sector én we bieden de verenigingen een platform om hun optredens toch tot bij hun publiek, tot in de huiskamer te brengen", stelt Tiebout.

Budget

Kersvers burgemeester Jan Desmeth (N-VA), die ook voorzitter is van cultuurcentrum Coloma, trok met het idee naar de Raad van Bestuur. Die besliste om voor het initiatief 20.000 euro vrij te maken. Concreet zal het eerstvolgende optreden van de lokale cultuurvereniging – zonder of met (beperkt) publiek – professioneel vastgelegd worden. De opnames zullen aangeboden worden aan Ring-TV en aan de lokale radio's. 

Hoop

"Dit is een boodschap van hoop, twee maanden na het begin van de culturele lockdown”, zegt Jeroen Tiebout. "We missen onze optredens, ons publiek. Stiekem hoop ik dat dit initiatief navolging vindt in Vlaanderen."

Meest gelezen