Foto: Designecologist via Pexels

UZ Brussel herneemt vruchtbaarheidsbehandelingen

Het Universitaire Ziekenhuis van Brussel herstart de vruchtbaarheidsbehandelingen. Door de coronacrisis konden die een hele tijd niet doorgaan. Daardoor moesten heel wat vrouwen met een kinderwens wachten. Het UZ Brussel is de grootste fertiliteitskliniek van België. 

Normaal kunnen jaarlijks 5 à 6.000 vrouwen een vruchtbaarheidstraject beginnen in het UZ Brussel om zwanger te geraken. Dit jaar waren dat er veel minder. Dat heeft alles te maken met de twee coronagolven, vertelt hoofdarts van het fertiliteitscentrum Herman Tournaye.

"Bij de eerste golf moesten we alle activiteiten staken. Bij de tweede golf waren we genoodzaakt om behandelingen af te bouwen omdat Brussel zwaar werd getroffen. Daardoor moesten veel van onze personeelsleden bijspringen op andere afdelingen. We zijn met 200, en daarmee één van de grootste fertiliteitsklinieken van Europa. Maar dan kijken andere afdelingen al snel naar je richting om te helpen."  

 We hebben een achterstand opgebouwd door de coronacrisis. Die vertraging zal zich nog even laten voelen, ook dit jaar.

Herman Tournaye, hoofdarts fertiliteitscentrum UZ Brussel

In de kerstvakantie zijn heel wat vrouwen alweer begonnen met een hormoonbehandeling. Maar vanaf vandaag kunnen ze weer terecht in de kliniek zegt Tournaye: "Het oppikken van de eicellen, het technische gedeelte zeg maar, kan vanaf deze week weer voor bijna 100% van start gaan. Maar dat betekent evengoed dat nog een heleboel mensen moeten wachten omdat we een achterstand hebben opgebouwd. We willen die zo snel mogelijk wegwerken, maar zonder in te boeten aan kwaliteit. Er zal dus spijtig genoeg nog wat vertraging zijn voor sommige patiënten, ook dit jaar. Dat is frustrerend, want uiteindelijk wil je zoveel mogelijk mensen gelukkig maken en aan een kindje helpen."

Meest gelezen