Belga Image

Voor het eerst in halve eeuw geen ambtenarenbal: "Geen alternatief, dus wachten tot 2022"

Op deze eerste werkdag van het nieuwe jaar zou het ambtenarenbal plaatsvinden in Brussel. Al 52 jaar een vaste afspraak in concertzaal AB voor de medewerkers van de Vlaamse overheid. Maar voor de allereerste keer in de geschiedenis zal er geen editie plaatsvinden. Door, hoe kan het ook anders, corona. 

Met meer dan duizend zijn ze. De Vlaamse ambtenaren die op de eerste werkdag niet naar kantoor rijden, maar naar de Brusselse concertzaal Ancienne Belgique. Daar hebben ze al jaren een vaste afspraak voor het ambtenarenbal. Maar dat zal voor het eerst niet doorgaan. En dat is best historisch, vertelt organisator Patrick Vanhopplinus van Kunst en Vrije Tijd. "Het Ambtenarenbal organiseren we al 52 jaar op de eerste werkdag van het nieuwe jaar. Zonder ook maar één editie over te slaan. Maar door corona konden we niet anders. We hebben zo lang mogelijk gewacht om een beslissing te nemen. Maar toen we zagen dat de cijfers niet beter werden, hebben we van ons hart een steen gemaakt. Er komt geen ambtenarenbal. Ook niet later op het jaar. Hoewel dat ons in budgettaire problemen brengt. Maar de traditie wil dat we het houden op de eerste werkdag van het nieuwe jaar. Dus dat zal pas in januari 2022 zijn." 

Normaal sta ik vandaag om 13 uur op het podium, komt er wat volk tegen 14 uur en zit de zaal bomvol tegen 17 uur

dj Fred

Ook voor de vaste dj Fred Verhoeven van het ambtenarenbal is het ontzettend jammer. Zo vertelt hij in De Middag op Radio 2 Vlaams-Brabant en Brussel."Normaal sta ik rond 13 uur op het podium van de Ancienne Belgique. Je kan het vergelijken met een festival. De leeftijd is de afgelopen jaren wel wat afgenomen. Dat komt omdat het bal in het begin iets oubolliger was. Maar we hebben onze muziek aangepast. En dan zie je rond 14 uur in de namiddag volk aankomen. Tegen17 uur zit de AB helemaal vol. En dat gaat dan door tot klokslag 22 uur. Dan sluiten we af met het laatste nummer: 'Mia' van Gorki." 

"Wie denkt aan het ambtenarenbal, denkt snel aan veel drank en losse zeden", zegt presentator Lennart Segers. "Maar klopt dat ook?". Dat relativeert dj Fred. "Dat valt eigenlijk best mee. Die legendes zijn ooit ontstaan, maar ik heb daar nog nooit echt excessen gezien (lacht). Maar laat ons hopen dat het volgend jaar weer kan doorgaan, anders wordt het echt een saaie boel." 

Meest gelezen