Willem-Frederik Schiltz (Open VLD) wordt schepen in Antwerpen en treedt zo in de voetsporen van zijn vader Hugo

Volgend jaar wordt Willem-Frederik Schiltz de tweede schepen voor Open VLD in de stad Antwerpen. Hij zal huidig Open VLD-schepen Claude Marinower opvolgen. Het is nog niet bekend welke bevoegdheid Schiltz zal hebben. "Ik zou het schepenambt graag combineren met mijn rol als fractieleider in het Vlaams Parlement"', zegt Schiltz op Radio 2 Antwerpen. 

In 2022 legt huidig schepen voor Open VLD, Claude Marinower, zijn mandaat als schepen in Antwerpen neer. Willem-Frederik Schiltz komt dan in zijn plaats. Welke bevoegheid hij precies zal hebben, is nog niet bekend. Want ook Erica Caluwaerts, die nu al in de gemeenteraad zit voor Open VLD, wordt schepen in Antwerpen. Bij de start van de nieuwe legislatuur zijn de bestuurspartijen overeengekomen dat sp.a de eerste drie jaar drie schepenen zou hebben, om daarna een zitje af te staan aan Open VLD.

In de voetsporen van vader Hugo

Willem-Frederik Schiltz is de zoon van de bekende Volksunie-politicus Hugo Schiltz. Als schepen treedt hij in de voetsporen van zijn vader, die schepen was in Antwerpen van 1995 tot 2000. Nochtans had Willem-Frederik Schiltz die politieke weg niet vooraf uitgestippeld. "Ik was een koppige tiener die zeker niet in de politiek zou gaan. Maar dan heb ik fantastische kansen gekregen en na de dood van mijn vader is het besef doorgedrongen dat de politiek me ligt en dat ik er goed in ben. Op het moment dat de kans komt dat je mee kan bouwen aan de stad waar je je kinderen veilig en gezond wil zien opgroeien, dan doet je dat toch iets."

Mee bouwen aan de stad waar je je kinderen veilig en gezond wil zien opgroeien, dat doet me toch iets

Willem-Frederik Schiltz (Open VLD), toekomstig schepen in Antwerpen

Willem-Frederik Schiltz is fractieleider voor Open VLD in het Vlaams  Parlement en zou het schepenambt daar vanaf volgend jaar graag mee combineren. "Onze leden moeten zich daarover uitspreken, maar ik zou dat graag combineren. Ik heb gemerkt dat het nuttig is om het gewicht van Brussel naar Antwerpen te brengen en omgekeerd. Als fractieleider heb ik het oor van een partijvoorzitter en van ministers, en zit ik aan tafel met andere fractieleiders. Zo is het makkelijker om forser uit te komen voor Antwerpse dossiers en belangen. Ik ben in een periode in mijn leven dat ik graag hard werk voor een goeie zaak. Met veel plezier en veel enthousiasme."

Ik heb gemerkt dat het nuttig is om het gewicht van Brussel naar Antwerpen te brengen en omgekeerd

Willem-Frederik Schiltz (Open VLD), toekomstig schepen in Antwerpen

Van 2013 tot 2015 was Willem-Frederik Schiltz districtsschepen in Antwerpen. Hij lanceerde toen het concept van de burgerbegroting, dat inwoners inspraak geeft over hoe 10 procent van het districtsbudget wordt besteed.  

Meest gelezen