7.000 vaccins van Pfizer/BioNtech komen vandaag aan in Jessa Ziekenhuis: "We krijgen 15 minuten op voorhand telefoon"

Tussen 8 uur en 14 uur vandaag komt de eerste lading coronavaccins, die bestemd is voor Limburg, aan in het Jessa Ziekenhuis in Hasselt. Het vaccintransport wordt tot aan de deur van het ziekenhuis begeleid door federale en lokale politie. Het gaat om 7.000 vaccins van Pfizer/BioNtech.

Ze zijn nog niet aangekomen, maar kunnen wel ieder moment verschijnen: de lading coronavaccins waarmee deze week de eerste Limburgers gevaccineerd zullen worden. "Het is niet dat we nu heel nerveus zitten te wachten, maar het is toch een beetje spannend", geeft hoofdapotheker Elke De Troy toe. 

Moest het nog niet duidelijk zijn: zo'n vaccin stop je niet zomaar in de koelkast. Bij het transport en de ontvangst komt heel wat kijken. Het vervoer wordt onderweg naar het ziekenhuis begeleid door de politie. Tot aan de afrit van de autosnelweg is het de federale politie die toezicht houdt, daarna is het de lokale politie die het laatste stukje naar het Jessaziekenhuis mee aflegt. "Wij krijgen ook maar een kwartier op voorhand telefoon, dan weten we dat de vaccins er aan komen. Het gaat tenslotte over een waardevolle lading. Op het moment van dat telefoontje moet de lokale politie het vervoer onmiddellijk tegemoet rijden", legt De Troy uit.

Vooraleer de vaccins effectief de deur uit kunnen, moeten we ze één voor één inspecteren

"Voor de ontvangst moeten er heel wat procedures gevolgd worden. Die heeft de overheid de afgelopen maand met ons overlopen", vervolgt de hoofdapotheker. "Vandaag komen de vaccins toe. Ze worden vervoerd op droogijs. Je kan ze uiteraard niet aanraken, want dan loop je brandwonden op. We doen dus beschermde kledij aan, pakken de vaccins op de juiste manier uit en plaatsen ze in onze diepvries. Die vriest op -75 graden, zoals voorgeschreven. Deze namiddag ontdooien we een eerste deel, dat morgen geleverd wordt aan de woonzorgcentrum Triamant in Sint-Truiden. Die kunnen dan in de koelkast. Vooraleer de vaccins effectief de deur uit kunnen, moeten we ze morgen één voor één inspecteren." Niet elk vaccin vraagt om dezelfde werkwijze. Andere vaccins kunnen bijvoorbeeld altijd in een koelkast bewaard worden of zelfs op kamertemperatuur.

De bewoners van de woonzorgcentra Triamant in Sint-Truiden, het Melderthof in Lummen en Sint-Jozef in Pelt zijn de eerste Limburgers die het vaccin toegediend krijgen. Dat laatste woonzorgcentrum vervangt Immaculata in Pelt, van dezelfde groep. Daar is het aantal coronabesmettingen plots gestegen.

ROBIN UTRECHT

Meest gelezen