Robbie McEwen en Angélique Pattyn (archieffoto).

Vrouw van ex-wielrenner Robbie McEwen moet uitvaart van vader in Brakel missen: "Zal tekst voorlezen vanuit Australië"

Angélique Pattyn uit Brakel, de echtgenote van oud-wielrenner Robbie McEwen, zal de uitvaart van haar vader in Brakel niet kunnen bijwonen. Omdat ze in Australië woont, is het door de coronamaatregelen zo goed als onmogelijk om naar België te reizen en dat valt haar zwaar. "Ik wil mijn moeder, mijn broer en mijn zus vastpakken, maar dat kan ik niet."

Zondag overleed voormalig opticien Walther Pattyn uit Brakel op 87-jarige leeftijd. Hij stierf thuis en laat zijn vrouw Elfrida en 3 kinderen na. Zijn jongste dochter Angélique is gehuwd met oud-wielrenner Robbie McEwen. Met hun gezin wonen ze in Australië.

Voor Angélique komt het overlijden dubbel zo hard aan omdat ze door de coronaregels geen afscheid kan nemen en haar naaste familie niet kan knuffelen in deze moeilijke periode. “Met heel veel rompslomp zou ik misschien wel toelating kunnen krijgen van de Australische overheid om naar België te vliegen”, vertelt Angélique vanuit de deelstaat Queensland. 

“Vooral het terugkeren is heel moeilijk. Wie vanuit het buitenland Australië binnenkomt, moet veertien dagen verplicht in quarantaine op hotel. Die plaatsen zijn heel beperkt, waardoor er zelfs nog steeds Australiërs sinds het uitbreken van de pandemie niet konden terugkeren."

Skype

"Zeker het elkaar steunen in deze moeilijke tijd is een enorm gemis. Je wil je mama, zus en broer eens vastpakken, maar dat kan ik niet. Op het moment dat mijn zus onze papa vond, waren we aan het Skypen. Ik heb dat allemaal gezien via video op het moment zelf. Zelfs toen de dokter mijn vader dood verklaarde, zag ik die beelden. Heel raar om dat zo mee te maken. Het leek alsof ik naar een horrorfilm aan het kijken was."

Het leek alsof ik naar een horrorfilm aan het kijken was.

"De begrafenisplechtigheid zal wegens corona sowieso in beperkte kring plaatsvinden. Dat was mijn vaders wens en die wens komt nu door corona uit. Mijn papa was ook enorm fier op de overwinningen van Robbie. Op de foto zie je hem schitteren toen Robbie in 2004 de gele trui in de Ronde van Frankrijk veroverd had. Ook onze zoon Ewan was toen van de partij."

Livestream

"Aangezien de beelden van de plechtigheid bij Begrafenissen Geert gestreamd worden, zal ik er virtueel bij zijn. Het is de bedoeling dat ik ook een tekst kan voorlezen vanuit Australië. Om zeker te zijn dat mijn boodschap over komt, zal ik die ook vooraf opnemen zodat bij eventuele technische problemen de video toch afgespeeld kan worden."

Ik had nooit gedacht dat ik de begrafenis van een dierbare zou moeten missen.

"Nog steeds kan ik de dood van mijn papa niet vatten. Gelukkig vind ik hier steun bij mijn echtgenoot en kinderen. Als je kiest om zo ver te gaan wonen, dan weet je wel dat er een fysieke afstand is. Toch had ik nooit gedacht dat ik de begrafenis van een dierbare zou moeten missen. Ik zit hier echt gevangen door COVID-19."

Meest gelezen