Honderdtal mensen mogelijk besmet na fout bij onderhoud van toestel voor inwendig onderzoek in Antwerpen

Ruim honderd mensen die in oktober vorig jaar een inwendig onderzoek ondergingen in het Sint-Vincentiusziekenhuis in Antwerpen hebben mogelijk een besmetting met een virus of een bacterie opgelopen wegens een fout bij het onderhoud van een toestel. Dat meldt Gazet van Antwerpen en bevestigt hoofdgeneesheer Kristiaan Deckers aan VRT NWS. Hij benadrukt tegelijk dat de kans op een infectie bijzonder laag is.

Ongeveer 110 mensen die in oktober een inwendig onderzoek ondergingen in het Sint-Vincentiusziekenhuis in Antwerpen hebben de voorbije dagen een opvallende brief in de bus gekregen: het ziekenhuis nodigt hen uit hun bloed te laten controleren omdat ze mogelijk een infectie hebben opgelopen tijdens dat onderzoek, zo meldt Gazet van Antwerpen. Dat komt door een fout bij het onderhoud van het toestel dat hiervoor is gebruikt.

"Bij een gepland onderhoud van het toestel dat we gebruiken om de buizen voor zulke inwendige onderzoeken te desinfecteren, is door de technicus van de betrokken firma een fout gemaakt", zegt hoofdgeneesheer Kristiaan Deckers aan VRT NWS. "Hij heeft de aansluiting van 2 slangen op het toestel omgewisseld. Hierdoor zijn we niet zeker van de kwaliteit van de ontsmetting van onze buizen of scopen, of toch niet van het niveau van desinfectie dat we wensen te halen."

Coloscopie

"Zowat 110 patiënten zijn betrokken", gaat Deckers voort. "Wij nodigen hen nu uit voor een bloedonderzoek om zich te laten testen op een aantal virussen en bacteriën. Zo willen we zeker zijn dat ze niet besmet zijn geraakt. Het gaat vooral om mensen die een gastroscopie ondergingen (een onderzoek via de slokdarm, red.) en in mindere mate om mensen die een coloscopie ondergingen (een onderzoek via de darmen, red.) of een bronchoscopie ondergingen (een onderzoek via de luchtwegen, red.)."

"Bij de mensen die een coloscopie ondergingen, ligt het risico iets hoger. Toch blijft dat in absolute aantallen klein, want behalve ontsmetten, reinigen we die toestellen ook grondig. Dat gebeurt los van het ontsmettingsapparaat waarbij de fout is gebeurd."

Hiv en hepatitis

"We willen het bloed van de betrokken patiënten op een aantal virale infecties controleren, zeker hiv (het virus dat aids veroorzaakt, red.) en ook hepatitis", zegt Deckers nog. "Beide zijn weinig waarschijnlijk. Voor een infectie met hiv moet een grote hoeveelheid weefsel van de ene patiënt op de andere overgaan. De patiënten met hepatitis zijn bekend, dus bij hen nemen we sowieso al voorzorgsmaatregelen."

"Daarnaast behoren nog enkele bacteriële infecties tot de mogelijkheden, maar ook daar schatten we het risico erg klein in. Het is vanuit het standpunt van kwaliteit van de zorg dat we de betrokken patiënten vragen zich te laten onderzoeken."

Bekijk hier een bijhorend fragment uit "Het Journaal Laat":

Videospeler inladen...

Meest gelezen