Bedevaart Dertienmaal in Hakendover gaat door, maar wel coronaproof

De jaarlijkse bedevaart "Dertienmaal" in Hakendover vindt dit jaar plaats op zaterdag 16 januari. De organisatie heeft beslist om het evenement toch te laten doorgaan, maar de deelnemers moeten zich wel aan de coronamaatregelen houden.

Op 16 januari vindt elk jaar de bedevaart "Dertienmaal" plaats in Hakendover, deelgemeente van Tienen. En dat is ook in 2021 het geval, zij het wel zonder de traditionele feestelijkheden. Het Dertienmaal wordt afgelegd tussen de kerk van Hakendover en de kapel van Onze-Lieve-Vrouw ten Steen in Grimde. Het is de bedoeling dat dit traject 13 keer wordt afgelegd, in totaal ongeveerl 40 kilometer. 

Wandelen in groep van maximaal 4 personen

"Door het coronavirus zijn er wel enkele afspraken gemaakt om de bedevaart veilig te laten verlopen", zegt organisator Johan Dewolfs van het processiecomité. "De kerk zal enkel toegankelijk zijn tussen 9 en 22 uur.  "Er zullen gescheiden looprichtingen aangegeven zijn naar de kerk toe en ook in het kerkgebouw. Er zal ook geen gezamenlijk vertrek zijn. Wandelen is enkel toegestaan in zijn eigen familiebubbel of in groepen van maximum 4 personen. Op het kerkhof en in de kerk is het mondmasker verplicht. Normaal gezien is er ook een middernachtzegening, maar die kan niet doorgaan wegens de avondklok", besluit Johan Dewolfs van het processiecomité. 

Meest gelezen