Borden met slogan "Dilbeek, waar Vlamingen thuis zijn" worden vernieuwd

In Dilbeek komen er nieuwe borden met de slogan "Waar Vlamingen thuis zijn". De voorbije maanden werden enkele van die borden vernield, want niet iedereen is het eens met die slogan. Maar de gemeente wil de slogan behouden en gaat nieuwe borden zetten, aangepast aan de nieuwe huisstijl van Dilbeek.

Sinds de jaren 70 staan er in Dilbeek borden met de slogan "Waar Vlamingen thuis zijn". Het was destijds een protestactie tegen Franstaligen die in de rand rond Brussel kwamen wonen. Twee jaar geleden hield de jeugdraad van Dilbeek hierover een enquête. Daaruit bleek dat de helft van de jongeren de slogan weg wou omdat die niet meer van deze tijd is, en omdat ook niet-Vlamingen welkom moeten zijn. 

Borden kunnen plooien, maar visies blijven bestaan 

De borden met de bekende slogan zijn de voorbije jaren vaak overschilderd en beklad. Onlangs nog werd een bord afgezaagd. Maar de gemeente heeft beslist om de borden "Waar Vlamingen thuis zijn" te vernieuwen. "Ik weet dat er discussie is over die slogan", zegt burgemeester Willy Segers (N-VA). "Voor sommigen lijkt het alsof je niet welkom bent in Dilbeek tenzij je Vlaming bent. Maar de eigenlijke betekenis is: je bent welkom, maar respecteer dat je in een Vlaamse gemeente bent. Dit is historisch erfgoed dus willen we dat behouden. Borden kunnen plooien, maar visies blijven bestaan. Zodra de nieuwe borden klaar zijn, zullen ze in het straatbeeld verschijnen."  (Lees verder onder de foto)

Verfransing

Bij de inwoners van Dilbeek zorgt de slogan nog altijd voor uiteenlopende meningen. "Voor mij mag die slogan blijven", zegt een Dilbekenaar. "Wij hebben niks tegen Franstaligen, maar als je ergens gaat wonen, moet je je wel aanpassen en Nederlands spreken. De verfransing gaat soms te ver." Andere inwoners vinden de slogan achterhaald: "Van mij mag het bord weg. De slogan sluit mensen uit. Dilbeek moet er zijn voor iedereen. Ik ben zelf Franstalig opgevoed maar ik spreek perfect Nederlands. Als je je aanpast zou je overal welkom moeten zijn. Ik kan me niet voorstellen dat er in Frankrijk borden zouden staan met daarop: "Waar Fransen thuis zijn". 

Meest gelezen