Radio 2

Coronavaccins klaargemaakt voor transport woonzorgcentra: “We controleren elk flesje op barsten”

De eerste coronavaccins van Oost-Vlaanderen worden op dit moment ontdooid en veilig ingepakt om te vervoeren naar enkele woonzorgcentra. In de apotheek van het Universitair Ziekenhuis in Gent wordt elk flesje gecontroleerd op mogelijke fouten. 

Morgen krijgen de bewoners van woonzorgcentrum Veilige Have in Aalter als eerste van Oost-Vlaanderen een coronavaccin. Vandaag worden de vaccins al klaargemaakt in de apotheek van het Universitair Ziekenhuis in Gent. De vaccins zitten in kleine flesjes – “vials” – en in elk flesje zitten 5 dosissen. Die worden vervolgens vervoerd in kartonnen dozen. 

Achter slot en grendel

De vaccins in het Universitair Ziekenhuis van Gent liggen allemaal achter slot en grendel. “We zijn een publieke plaats en willen de vaccins in optimale omstandigheden bewaren”, legt Sarah De Mûelenaere van het UZ Gent uit. “Gisteren hebben we de eerste grote levering ontvangen. Die hebben we meteen opgeslagen in de diepvries.” Het coronavaccin wordt bewaard in een vriezer van -70 graden Celcius. Om de flesjes te ontdooien worden de vaccins verplaatst naar de koelkast. 

Vanaf volgende week moeten we 10 woonzorgcentra per dag bevoorraden

Sarah De Mûelenaere, UZ Gent

“We zijn deze ochtend begonnen met de ontdooiing”, legt De Mûelenaere verder uit. “We hebben elk flesje 1 voor 1 met een pincet moeten overbrengen naar de koelkast omdat ze te koud zijn om met de blote hand vast te pakken. We controleren elk flesje nu ook op barsten. Het kan zijn dat het glas barst door de thermische schok. We willen natuurlijk dat elke bewoner een goed vaccin krijgt, dus daarom is het belangrijk om te controleren of alles goed ontdooid is en dat er niets gebroken is.” 

Morgen komen de eerste vaccins aan in het woonzorgcentrum in Aalter. “Vanaf volgende week gaat het tempo stevig omhoog. Dan moeten we 10 woonzorgcentra per dag bevoorraden. Nog een beetje geduld: de vaccins komen eraan!” 

Radio 2

Meest gelezen