Wim Dirkx

Drie keer meer wandel- en fietsplannen gedownload op website van Natuurpunt sinds eerste lockdown

Vanaf de start van de coronacrisis, half maart vorig jaar, tot eind december werden er drie keer zoveel wandel- en fietsplannen gedownload van de website van Natuurpunt in vergelijking met dezelfde periode in 2019. In totaal gaat het om ruim 210.000 plannen voor natuurgebieden in heel Vlaanderen. De website over het Mechels Rivierengebied werd het vaakst bezocht. De Liereman in Oud-Turnhout was het derde populairst, na Averbode Bos en Heide in Vlaams-Brabant.

Dat we massaal gingen wandelen en fietsen tijdens de coronacrisis, omdat dat vaak het enige was dat nog kon en mocht, is intussen bekend. Nu is duidelijk dat heel veel mensen informatie voor mooie wandelingen of fietstochten gingen zoeken op de website van Natuurpunt.

Tussen 13 maart en 31 december werden er bijna drie keer zoveel plannetjes gedownload in vergelijking met dezelfde periode in 2019. In totaal gaat het om ruim 210.000 downloads voor heel Vlaanderen. 

Dichtbij de stad

Het natuurgebied waarover de meeste informatie werd opgezocht is het Mechels Rivierenland. "Dat bestaat uit verschillende natuurgebieden die dichtbij de stad Mechelen liggen", vertelt Natalie Sterckx van Natuurpunt. "Tijdens de eerste lockdown mochten we ons alleen te voet of met de fiets verplaatsen en moesten we dichtbij huis op zoek naar groen. En in steden woont natuurlijk veel volk", voert ze aan als mogelijke verklaring.

Ook de website van De Liereman in Oud-Turnhout kon rekenen op veel belangstelling. Dat natuurgebied kwam het voorbije jaar ook wel vaak in het nieuws door verschillende branden en de bomen die beschadigd werden door vandalen. "Dat zal er inderdaad ook wel toe geleid hebben, dat mensen er informatie over gingen opzoeken", zegt Sterckx.

Mensen gingen ook wel degelijk meer op pad: "In Mechelen heeft de stad meer parkeerplaatsen moeten voorzien voor mensen die naar het Mechels Broek wilden", vertelt Sterckx. Dat is één van de gebieden die deel uitmaken van het Mechels Rivierenland.

Meest gelezen