Google Street View

Driemaal zoveel begrafenissen op  begraafplaats Evere

Door de coronacrisis zijn in de Brusselse gemeente Evere het afgelopen jaar drie keer zoveel mensen begraven op de multiconfessionele begraafplaats als het jaar voordien. Velen konden of mochten niet gerepatrieerd worden.

Op de multiconfessionele begraafplaats in Evere worden mensen van verschillenden geloofsgemeenschappen begraven, zoals moslims of joden. Er vielen het afgelopen jaar drie keer meer doden te betreuren. Vorig jaar waren dat 1.100 mensen, drie keer zoveel als in 2019. En dat heeft te maken met corona. Tijdens de eerste golf waren de grenzen dicht en konden overledenen niet gerepatrieerd worden.

Populaire begraafplaats

"Al de mensen die hier stierven, zelfs al zijn ze niet aan corona bezweken, moesten hier begraven worden, ze konden niet terugkeren naar hun land", zegt Ludo Beckers van de begraafplaats in Evere. "Voor de tweede coronagolf waren er wel repatriëringen mogelijk, behalve voor wie aan covid overleden was. En toch waren er bijna zoveel als de eerste golf". Ondertussen is de begraafplaats ook bekender geworden onder de Marokkaanse moslimgemeenschap: "Meer en meer moslims kiezen er voor om in België begraven toe worden omdat hun familie hier blijft wonen", besluit Beckers.

Meest gelezen