Natuur en Bos onderzoekt maatregelen om problemen met reeën en damherten in Drongengoedbos aan te pakken

Er zitten nog altijd te veel reeën en damherten in het Drongengoedbos in Ursel bij Aalter. Het gaat om honderden dieren, de laatste jaren blijft het aantal maar stijgen. En dat zorgt voor problemen in het natuurgebied. De beesten beschadigen bijvoorbeeld jonge bomen en planten en veroorzaken ongevallen. Natuur en Bos gaat nu op zoek naar geschikte maatregelen. 

De vele reeën en damherten eten jonge boompjes en planten op. En ze beschadigen de bomen met hun hoorns. Omdat de dieren de weg oversteken, gebeuren er ook meer verkeersongevallen. En dus zijn er extra maatregelen nodig, zegt Klaar Meulebrouck van Natuur en Bos. "We kunnen omheiningen plaatsen rond nieuwe aanplantingen zodat ze de jonge kiemplanten niet kunnen aanvreten," legt ze uit, "we kunnen verkeersremmers plaatsen op de weg. Of we kunnen overgaan tot jacht. Er zijn maatrgelen om dieren af te vangen, maar dat is zeer stresserend." En er is tenslotte de mogelijkheid om de dieren te verdoven en te verplaatsen. "Maar," besluit Meulebrouck, "dan verleg je het probleem gewoon en neem je de oorzaak niet weg."   

Teveel voedsel in de natuur

Natuur en Bos gaat nu via een studie uitzoeken wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende maatregelen. Daarna beslissen ze hoe ze het precies gaan aanpakken. Dat er zoveel reeën en damherten in het Drongengoedbos in Ursel zitten, komt doordat de dieren daar veel voedsel kunnen vinden in de natuur.

Meest gelezen