Project Homemates helpt vijftigplussers aan ideale huisgenoot: "Waarom na je 50ste niet samenwonen met vrienden?"

In Merelbeke is een bedrijf begonnen met een project om vijftigplussers die alleen wonen, een huisgenoot te helpen vinden. Het project heet Homemates en heeft als doel singles op een goedkope manier te laten samenleven en eenzaamheid tegen te gaan. Via een vragenlijst gaat het bedrijf mee op zoek naar de ideale match. Er zijn nu al 150 inschrijvingen. 

Het Merelbeekse bedrijf met de toepasselijke naam Think50 gaat op zoek naar de ideale huisgenoot. Een beetje zoals jongere mensen aan cohousing doen, maar dan voor 50-plussers die niet samen huren, maar bij iemand gaan wonen die al een huis heeft. Mensen die zich inschrijven voor het project moeten een korte vragenlijst invullen. Die gaat vooral over normen en waarden maar ook over interesses. Op basis van de antwoorden, matchen ze mensen en brengen ze die met elkaar in contact. Dan is het aan de mensen zelf om te kiezen. "Stel dat 3 mensen willen samenwonen en ze hebben alledrie een eigen woonst," legt Jean-Pierre Vynke van Think50 uit,"dan moeten ze kiezen in welk huis ze gaan samenwonen. Voor alle praktische regelingen wordt er een wooncoach ingeschakeld. Die volgt mee de contracten en de kostenverdeling op."

Ik probeer dit al enkele jaren zelf te organiseren, maar dat lukt wettelijk en praktisch niet

Michèle Eeckhout, deelnemer project Homemates

Michèle Eeckhout is eind de 50 en heeft zich ingeschreven voor het project. "Ik probeer dit al een paar jaar op m'n eentje te organiseren, maar ik heb het idee moeten opgeven," vertelt ze bij Radio 2 Oost-Vlaanderen, "wettelijk en praktisch lukt dat niet." Michèle is 5 jaar single en wil dat niet langer. Ze komt uit een traditioneel gezin, maar voor haar hoeft dat niet persé meer. "Belangrijkste is dat we matchen op vlak van levensstijl en min of meer dezelfde interesses hebben. Voor mij is dat muziek, cultuur en natuur." Met 1 of 2 samenwonen, maakt niet zoveel uit "Ik heb vroeger veel naar Friends gekeken," lacht ze, "en dat leek me wel leuk." Volgens initiatiefnemer Jean-Pierre Vyncke is het project ideaal om kosten te delen, de internet- en telecomkosten bijvoorbeeld. "En," legt hij uit, "je kunt ook je kleine zorgen met elkaar delen. Als iemand ziek is, kan de andere verzorgen. Dat zorgt voor een hoger veiligheidsgevoel." Michèle Eeckhout voegt er nog aan toe: "Veel mensen zeggen me altijd dat ze niet alleen oud willen worden en zijn nog op zoek naar een partner. Maar dat hoeft toch helemaal geen liefdespartner te zijn." 

Meest gelezen