Een netsuke uit ivoor in de vorm van een hond met een schelp.
Cleveland_Museum_of_Art/Public domain

Ivoor van olifanten nog steeds verkocht op eBay, maar onder schuilnamen

Ivoor van olifanten wordt nog steeds verkocht op de veilingsite eBay, ondanks het feit dat de site meer dan 10 jaar geleden al een gedragslijn heeft ingevoerd die de verkoop van ivoor verbiedt. Dat blijkt uit een studie van de University of Kent. Volgens de onderzoekers zouden bedrijven als eBay meer kunnen doen om de illegale handel in producten van beschermde dier- en plantensoorten tegen te gaan.  

Het verhandelen van wilde dieren via het internet blijft een probleem, en het blootleggen van illegale activiteiten is moeilijk. Ondanks pogingen om de wet toe te passen, is de online vraag naar illegale producten van wilde dieren blijven toenemen en sinds het begin van deze eeuw is het aantal advertenties waarin die verkocht worden exponentieel gestegen. 

In een aantal gevallen hebben verkopers hun toevlucht gezocht tot het gebruiken van 'codewoorden' om de verkoop van verboden voorwerpen te verbergen. 

Onderzoekers van het Durrell Institute of Conservation and Ecology van de universiteit van Kent onderzochten de verkeerde weergave van materialen in de beschrijvingen in aanbiedingen van netsuke die verkocht werden op eBay UK. Netsuke zijn Japanse uitgesneden voorwerpen die vastgemaakt worden aan de riem van een traditionele kimono en vaak zijn ze gemaakt uit olifantenivoor. 

De onderzoekers kozen eBay omdat recente studies uitgewezen hadden dat de verkoop van ivoor er nog steeds doorging ondanks het feit dat het bedrijf in 2008 een richtlijn had uitgevaardigd die de verkoop ervan verbiedt. Het fenomeen blijft echter niet beperkt tot eBay. 

De onderzoekers vergeleken de materialen waaruit de voorwerpen volgens de verkopers gemaakt waren, met hun eigen identificatie op basis van de foto's in de advertenties. Aangezien het niet ethisch verantwoord was de voorwerpen te kopen voor een analyse van het materiaal, bepaalden de onderzoekers dat het om echt olifantenivoor ging door de aanwezigheid te analyseren van zogenoemde Schreger-lijnen, een uniek patroon dat wordt aangetroffen in olifantenivoor. 

Schreger-lijnen, die een patroon vormen in een  hoek kleiner dan 90 graden, in ivoor van een mammoet.
US Fish and Wildlife Service/Public domain

De onderzoekers ontdekken dat echt olifantenivoor het vaakst omschreven werd als gemaakt uit 'been' in de beschrijvingen van netsuke.

 Ook stelden ze vast, door een maand later opnieuw te gaan kijken, dat slechts een klein deel, tussen 1,3 en 6,9 procent, van de netsuke uit olifantenivoor door eBay verwijderd waren.

Meer dan de helft van de ivoren netsuke waren verkocht terwijl van de voorwerpen die niet verkocht waren, de helft opnieuw te koop werden aangeboden. 

"Ondanks het strikte beleid van eBay in verband met producten van dieren en wilde dieren, gaat de verkoop van ivoor nog steeds door, meestal verborgen als niet-beperkte materialen", zei doctor David Roberts van DICE, een van de auteurs van de studie. "Hoewel het erg moeilijk kan zijn om de illegale verkoop van ivoren voorwerpen te ontdekken, aangezien het woord 'ivoor' ook gebruikt kan worden om bijvoorbeeld een kleur aan te duiden, beschikken bedrijven als eBay over middelen en data die ingezet zouden kunnen worden om de illegale handel in wilde dieren aan te pakken." 

De studie van doctor Roberts en Sofia Vanturini is gepubliceerd in Tropical Conservation Science. Dit artikel is gebaseerd op een persmededeling van de University of Kent.  

Het karkas van een olifant die vergiftigd is door stropers.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen