Bûûmplanters maken na 1 jaar de balans op: "herplante kerstbomen sterven af als wortels geen water krijgen"

In Schaarbeek zamelt het burgercollectief "Bûûmplanters" afgedankte kerstbomen in om ze opnieuw te planten tegen de volgende kerst. Vorig jaar liep dat niet van een leien dakje toen bleek dat de kerstbomen één voor één afstierven. En dus was er een andere aanpak nodig. Als je je kerstboom inlevert, krijg je er een fruitstruik of -boom voor terug.

Feestelijke kerstboomverbrandingen zijn niet meer van deze tijd. De bomen kunnen ook op een "schoner" manier weggedaan worden. In Brussel kan dat op een terrein van "Bûûmplanters", een burgercollectief dat ijvert voor meer groen in de stad. Als de boom opnieuw wortel schiet, mogen de eigenaars hem volgend jaar ook gratis weer komen halen. Maar hoe zit het nu met de kerstbomen van vorig jaar? "Vorig jaar hebben we zo'n 30 kerstbomen ingezameld en herplant, maar we hebben die ook één voor één zien sterven. Het was voor ons een zeer leerrijke ervaring", zegt Yoeri Bellemans van Bûûmplanters. 

Andere aanpak

"We hebben geleerd dat we het anders moeten aanpakken, en zo hebben we de deelnemers van vorig jaar ook het advies gegeven om hun boom  geregeld water te geven als die binnen staat. We hopen dat ze dat gedaan hebben, en we gaan het nu opnieuw testen." gaat Bellemans verder. "Het probleem is dat de wortels uitdrogen, en dan dan sterft de boom af. Dat is voor elke plant die je in de woonkamer zet, en voor een kerstboom dus niet anders." Door de media-aandacht vorig jaar kwamen mensen van her en ver naar Brussel afgezakt om hun kerstboom binnen te brengen. "Dat is natuurlijk ook niet de bedoeling", gaat Bellemans verder. "Je stoot dan fijnstof en CO2 uit, en de kerstboom zou dat dan ook moeten compenseren."

We gaan de volgende maanden 7.500 bomen planten in de rand rond Brussel

Zaterdag kunnen bomen ingeleverd worden in Schaarbeek in de "Bûûmkwekerij". In ruil voor je afgedankte kerstboom krijg je een fruitboom of een fruitstruik terug mee naar huis. En ondertussen worden er ook volop bomen geplant in de rand rond Brussel: "We gaan de volgende maanden in het kader van het gordelfestival 7.500 bomen planten, en we zijn net voor de kerstvakantie daarmee gestart in Sint-Pieters-Leeuw. Ook de volgende dagen worden er nog bomen geplant", zegt Bellemans. Wie zelf ook nog ruimte heeft om één of meerdere bomen te planten, mag dat laten weten via een mailtje aan Bûûmplanters.

Meest gelezen