Kristel is proefpersoon voor het coronavaccin: "Ik word boos als ik onzin hoor over haastwerk, alles gebeurt heel secuur"

Kristel Bert uit Mariakerke bij Gent is proefpersoon voor het coronavaccin. Ook al zijn de vaccinaties officieel van start gegaan, de testperiode loopt gewoon verder. Begin september kreeg Kristel haar eerste spuitje, in de herfstvakantie het tweede. Pas in november wordt het testonderzoek afgerond. Tot dan blijven ze haar nauwgezet opvolgen. Dat er zoveel negatieve reacties komen op het vaccin, begrijpt Kristel Bert niet. "Ik zie het als mijn missie om mensen gerust te stellen," vertelt ze in Start Je Dag bij Radio2 Oost-Vlaanderen.  

Kristel Bert is nu 4 maanden testpersoon, het hele onderzoek zal 15 maanden duren. Eind september kreeg ze haar eerste vaccin, tijdens de herfstvakantie haar tweede. "Ik heb nog geen echte bijwerkingen ondervonden," vertelt ze, "Alleen telkens na het spuitje heb ik lichte koorts. En één keer heb ik ook echt hoofdpijn gehad. Ik heb dat nooit, daar leid ik uit af dat ik het echte vaccin gekregen heb, en geen placebo."  Gisteren moest ze op controle naar het proefziekenhuis in Antwerpen. Haar bloed en urine werden grondig onderzocht. Om aan te tonen dat het allemaal serieus verloopt, haalt Kristel een anekdote aan: "Een aantal weken geleden kreeg ik telefoon van een van de begeleidende artsen. Ze hadden in m'n urine een lichte bacteriële afwijking gezien die niets te maken had met het vaccin. Maar ze wilden toch zeker weten of ik nergens last van had. Dat vind ik geruststellend en het geeft me het gevoel dat ze er serieus mee omgaan."  

Uiteraard gaat het sneller, net omdat het coronavaccin voorrang krijgt

Kristel Bert uit Gent, proefpersoon coronavaccin

Kristel Bert begrijpt niet dat veel mensen weigerachtig staan tegenover het vaccin. Ze wordt zelfs echt boos als mensen zeggen dat de ontwikkeling van het vaccin haastwerk is. "Niet te geloven welke onzin mensen uitkramen. Nu ik deelnemer ben aan het onderzoek, mag ik een kijkje achter de schermen nemen. Ik kan getuigen dat alle medische protocollen die horen bij de ontwikkeling van een nieuw medicijn ook hier gevolgd worden. Er worden wel administratieve procedures geschrapt, daardoor komt alles in een stroomversnelling. En onderzoek naar andere medicijnen wordt soms on hold gezet, het coronavaccin krijgt voorrang." Alles verloopt volgens Kristel heel secuur en ze wordt naar eigen zeggen zeer goed opgevolgd.  

Ik begrijp de middeleeuwse reacties niet

Kristel Bert uit Gent, proefpersoon coronavaccin

"Ik zie het als mijn missie om mensen te doen begrijpen dat er helemaal geen haastwerk aan te pas komt," gaat Kristel verder, "Ik vind het vreemd dat we in een eeuw van wetenschappelijke en technische ontwikkelingen leven en dat er toch nog zoveel middeleeuwse reacties komen, ook van hooggeschoolde mensen." Kristel doelt daarmee op de kritiek van mensen dat het vaccin op lange termijn bijwerkingen zou hebben of dat je er kanker zou van krijgen. "Al onze kinderen zijn gevaccineerd. Daardoor is de kans klein dat mijn kinderen bijvoorbeeld kinderverlamming krijgen. Maar het coronavaccin, daar zijn ze tegen. Ik vind dat bizar en kan dat moeilijk begrijpen," besluit ze.  Kristel Bert heeft contact met andere proefpersonen die ook meewerken aan 'haar' onderzoek. Ook die hebben volgens haar geen last of bijwerkingen. 

Nu Kristel beide vaccins gekregen heeft, wordt ze nog tot november opgevolgd, dan ondergaat ze een algemeen afrondend onderzoek. 

Meest gelezen