LIVEBLOG - Duitsland verlengt lockdown, Vlaanderen wil álle woonzorgcentra tegen 25 januari hebben gevaccineerd

Duitsland verlengt de lockdown tot 31 januari. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) wil dat de taskforce een nieuw plan uitwerkt om vanaf volgende week sneller te vaccineren in België. De Vlaamse regering wil alle inwoners én personeel van woonzorgcentra tegen 25 januari gevaccineerd hebben. Volg alle coronanieuws in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Duitsland verlengt nationale lockdown tot 31 januari

Duitsland verlengt de nationale lockdown met drie weken tot 31 januari. Dat heeft bondskanselier Angela Merkel meegedeeld na een overleg met de leiders van de 16 deelstaten. Het betekent onder meer dat scholen, niet-essentiële winkels, cafés, restaurants, cultuurhuizen en sportcentra minstens tot die datum gesloten blijven.

De overheid legt ook strengere beperkingen op in een poging om het stijgend aantal besmettingen onder controle te krijgen. Zo mogen mensen minder gasten thuis ontvangen. Tot nu toe waren 5 bezoekers per huishouden toegelaten, dat daalt naar 1 bezoeker.

Mensen die uit een risicogebied naar Duitsland reizen of terugkeren, zullen net als bij ons 2 coronatests moeten afleggen: 1 bij aankomst waarna een quarantaine van 5 dagen volgt en 1 na afloop van die periode. 

Wie in een "hotspot" met een hoog aantal besmettingen woont, zal zich niet verder dan 15 kilometer van haar of zijn woning mogen verplaatsen. Concreet gaat het om plaatsen die meer dan 200 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners optekenen.

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V): “Tegen 25 januari alle bewoners woonzorgcentra 1e keer vaccineren”

De Vlaamse regering wil tegen 25 januari alle bewoners van de woonzorgcentra in Vlaanderen een eerste keer gevaccineerd hebben. Dat heeft Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) gezegd in de commissie volksgezondheid in het Vlaams Parlement.

Morgen 6 januari start de echte vaccinatiecampagne in de woonzorgcentra, nadat eind december al een aantal bewoners van woonzorgcentra gevaccineerd zijn tijdens een proefperiode. Volgens Beke is het de bedoeling om tegen eind volgende week alle bewoners van zo’n 300 van de ongeveer 800 Vlaamse woonzorgcentra een eerste keer te hebben gevaccineerd. De vaccinatie wordt stelselmatig opgeschaald waardoor in de week daarop de andere 500 woonzorgcentra aan bod kunnen komen.

In alle woonzorgcentra tegelijk beginnen te vaccineren, gaat niet, herhaalde Beke nog eens. De verdeling van de vaccins gebeurt namelijk via 13 hubziekenhuizen. Alle woonzorgcentra zijn daaraan gekoppeld. Voor die hubziekenhuizen is het echter niet haalbaar om al die woonzorgcentra tegelijk te bedienen. De eerste dagen zal elke hub bijvoorbeeld maar 1 woonzorgcentrum bedienen. 

Morgen worden dus 4 woonzorgcentra bediend in Vlaanderen. Volgens Beke is die langzame opstart “nodig om ervaring op te doen met de procedures”. “De ziekenhuishubs hebben dit zelf ook uitdrukkelijk gevraagd”, zegt Beke, die er eerder in de commissie al op wees dat het vaccin toedienen zelf niet zo moeilijk is, maar het voorbereidende traject wel een “delicate oefening” is.

Bekijk hier een bijhorend gesprek met Wouter Beke in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Lees meer in het artikel:

Vrouw van ex-wielrenner Robbie McEwen moet uitvaart van vader in Brakel missen: "Ik zal tekst voorlezen vanuit Australië"

Angélique Pattyn uit Brakel, de echtgenote van oud-wielrenner Robbie McEwen, zal de uitvaart van haar vader in Brakel niet kunnen bijwonen. Omdat ze in Australië woont, is het door de coronamaatregelen zo goed als onmogelijk om naar België te reizen en dat valt haar zwaar. "Ik wil mijn moeder, mijn broer en mijn zus vastpakken, maar dat kan ik niet."

Lees meer in dit artikel:

Commissaris-generaal federale politie: "4 à 5 corona-pv's per dag per zone sinds midden maart, dat is toch geen politiestaat?"

De politie heeft in deze coronacrisis vooral preventief opgetreden. Dat zegt Marc De Mesmaeker, het hoofd van de federale politie, in "De afspraak" op Canvas. De politie heeft dit jaar veel nieuwe taken moeten opnemen, en dat is een leerproces, met vallen en opstaan. 

Maar De Mesmaeker weerlegt de kritiek dat de politie zo ver in het dagelijkse leven ingrijpt dat we richting een politiestaat evolueren. "We gaan de kaap van 200.000 covid-pv’s ronden, maar uitgezet op een tijdlijn vanaf midden maart 2020 is dat per dag 750 pv’s. Zet dat af tegen het aantal politiezones in België, 185, dan zit je aan 4 à 5 pv’s per dag per zone. Dat is toch geen politiestaat?"

Bekijk hier een bijhorend fragment uit "De afspraak":

Videospeler inladen...

Israël vanaf vrijdag in lockdown

Israël gaat donderdagavond vanaf middernacht voor minstens twee weken in lockdown, zo heeft premier Benjamin Netanyahu aangekondigd. De besmettelijkere Britse variant van het virus heeft ook Israël bereikt "en eist vele levens", aldus de premier. Op een dag tijd zijn 8.311 nieuwe gevallen gemeld.

Alleen essentiële bedrijven en winkels mogen openblijven. Scholen moeten dicht, met uitzondering van het bijzonder onderwijs. Maximaal vijf mensen mogen bijeenkomen, een halvering. Reizen mag alleen met een geldige reden. Het verbod om verder dan een kilometer van huis te gaan wordt verlengd.

In Israël zijn inmiddels zo'n 1,5 miljoen mensen gevaccineerd met een eerste dosis van het vaccin van Pfizer/BioNTech. Het land met ongeveer 9,3 miljoen inwoners keurde eerder dinsdag het coronavaccin van de Amerikaanse farmaceut Moderna goed voor gebruik.

Uitreiking Grammy Awards uitgesteld vanwege corona

De uitreiking van de Grammy Awards, die gepland stond voor 31 januari, wordt uitgesteld. Dat bevestigde de organisatie aan Variety. Ook het tijdschrift Rolling Stone bericht erover.

De producenten waren al sinds de zomer bezig om de awardshow coronaproof te maken, maar door de huidige coronamaatregelen kan het evenement niet doorgaan. Normaliter zijn er 18.000 gasten aanwezig bij de uitreiking, die plaatsvindt in het Staples Center in Los Angeles, maar de opzet zou sowieso al kleiner zijn. Een nieuwe datum is niet bekendgemaakt, maar er wordt gedacht over maart.

Dit jaar zijn onder anderen Dua Lipa, Beyoncé en Taylor Swift genomineerd voor een Grammy Award. De afgelopen tijd kreeg de organisatie van de Grammy's veel kritiek van grote artiesten zoals The Weeknd en Drake. Zij noemden de organisatie corrupt en waren het niet eens met de nominaties.

Vicepremier De Sutter (Groen) pareert kritiek op Europese vaccinatiebeleid: "Europa is behoedzamer te werk gegaan"

Vicepremier en voormalig Europarlementslid Petra De Sutter (Groen) verdedigt de vaccinatiepolitiek van de Europese Unie en België, nu er steeds meer kritiek komt op het feit dat de coronavaccinatie in Europa maar traag op gang lijkt te komen. "Europa heeft verschillende vaccins onderhandeld en is voorzichtiger en behoedzamer te werk gegaan", aldus De Sutter in "Terzake".

Lees meer in dit artikel:

CEO Marc Noppen van UZ Brussel over vaccinaties: "Ik mis grinta om erin te vliegen"

CEO Marc Noppen van het UZ in Brussel mist het nodige enthousiasme in ons land om volop aan het vaccineren te slaan in de strijd tegen het coronavirus. Dat zegt hij in "De afspraak". "Ik mis een beetje grinta, zoals men in het voetbal zegt, of goesting, zoals we in Brussel zeggen, om erin te vliegen en het vast te pakken."

"Ok, het is het eindejaar, maar dat mag geen excuus zijn want wij werken 24 op 7 door. Die grinta om dat op de kaart te zetten en om vooruitgang te boeken, ik mis dat een klein beetje. Het is een kenmerk dat ik in het beleid vaststel. Dat is soms wat aarzelend, het heeft te maken met de complexe structuur. In een crisis moet je zoveel mogelijk gecentraliseerd werken."

Bekijk hier een fragment uit het gesprek met Marc Noppen in "De afspraak":

Videospeler inladen...

WHO: "Injectie tweede dosis Pfizer-vaccin mag in sommige gevallen later"

De toediening van de tweede dosis van het door Pfizer en BioNtech ontwikkelde vaccin tegen het coronavirus mag in "uitzonderlijke omstandigheden" enkele weken later gebeuren. Dat heeft een commissie van deskundigen van de Wereldgezondheidsorganisatie bekendgemaakt.

Normaal moet de herinneringsprik gebeuren 21 dagen na de eerste prik. Volgens de WHO-adviseurs is uitstel met enkele weken mogelijk "in uitzonderlijke omstandigheden", waarbij ze denken aan "epidemiologische contexten en afhankelijkheden van leveringen".

Door een latere toediening van de tweede dosis kunnen meer mensen een eerste dosis toegediend krijgen.

Brussel is vandaag met vaccinatiecampagne gestart

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is vandaag gestart met de vaccinatiecampagne tegen het coronavirus. Tegen vrijdag 8 januari moeten 3.960 bewoners in 53 van de 138 woonzorgcenta in het gewest een eerste dosis van het vaccin van farmareus PFizer-BioNTech hebben gekregen. Tegen 20 januari moeten álle bewoners van álle woonzorgcentra die eerste dosis hebben gekregen.

"Op 24 januari starten we met de tweede ronde voor de tweede dosis", zegt Inge Neven van de gezondheidsinspectie van Brussel. "Als tweede komen dan normaal gezien het ziekenhuispersoneel en het zorgpersoneel van de eerste lijn aan de beurt. Daarmee willen we in februari starten."

Meest gelezen