Jack Ma, archieffoto
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Maandenlange afwezigheid Alibaba-topman Jack Ma leidt tot speculaties

De Chinese miljardair Jack Ma, oprichter van webwinkel Alibaba, is al twee maanden niet meer in het openbaar verschenen. Terwijl de man de media normaal niet schuwt en geregeld van zich laat horen op sociale media. Speculaties nemen toe, ook omdat Ma in de clinch zou liggen met de Chinese overheid. 

Miljardair en topondernemerJack Ma is sinds eind oktober niet meer in het openbaar verschenen. Nu bekend is geraakt dat hij ook niet opdaagde als jurylid voor de opnames van een populair televisieprogramma, nemen de speculaties toe.

Eind oktober uitte Ma kritiek op de Chinese overheid tijdens een bijeenkomst in Shanghai. "Jack Ma heeft tegen de schenen geschopt van de Communistische Partij van China en daar lijkt hij nu voor te boeten", zegt VRT-journalist en Chinakenner Tom Van de Weghe.

"Toen hij in oktober pleitte voor een hervorming van het financiële systeem in China werd dat als een bedreiging van de gevestigde macht beschouwd. Die hervorming is al langer een discussiepunt, maar dat het nu komt van een van de rijkste Chinezen die zelf volop investeert in financiële innovatie lijkt een brug te ver voor de partijtop." 

Mislukte beursgang

De Chinese overheid is nu eenmaal niet tuk op kritiek. De grote beursgang van Ma's Ant Groep werd dan ook op het laatste moment tegengehouden door de overheid. Bovendien zijn de autoriteiten ook een onderzoek gestart naar machtsmisbruik en lijken ze de macht van het concern te willen inperken. 

"Ma's imperium met Alibaba en de financiële poot Ant is te machtig geworden, en dat wil de Chinese overheid nu openbreken", gaat Van de Weghe verder. "Technologiebedrijven zijn ook in China te machtig geworden en net zoals in de VS wil de overheid die macht aan banden leggen." Kort na de mislukte beursgang verdween Ma uit het openbaar.

(Lees verder onder de foto)

Archieffoto Jack Ma

Woordvoerder Alibaba: "Planningsconflict"

De woordvoerder van Alibaba geeft geen commentaar over het feit dat Ma de media een tijd schuwt. Aan Reuters zei de woordvoerder dat Ma toch niet kon deelnemen aan de opnames van de televisieshow door een "planningsconflict" in de agenda van de topondernemer.

Op sociale media doen uiteenlopende speculaties de ronde. Ma zou het advies hebben gekregen van de Chinese overheid om in het land te blijven. Sommige waarnemers denken dat Ma zich een tijdje koest moet houden en dat hij daarom de publiciteit mijdt. Anderen denken dan weer dat de man zich even in stilte bezint met de Chinese festiviteiten in het vooruitzicht. 

"Tijdelijke zelfcensuur"

"De verdwijning van Jack Ma zegt veel over hoe snel je ster in China kan tanen als je te kritisch bent. Gisteren een superster en het grote voorbeeld, vandaag een paria. Ik denk niet dat Ma is opgepakt door de overheid, maar wel tijdelijk even aan "zelfcensuur" doet zoals de Chinese overheid dat graag voorschrijft en zich wat gedeisd houdt tot de storm gaat liggen", zegt Van de Weghe. "Maar op lange termijn is dit geen goed nieuws voor Jack Ma: eenmaal uit de gratie van de Partij zal het moeilijk zijn om dat vertrouwen terug te winnen."

Het is niet de eerste keer dat invloedrijke Chinese persoonlijkheden een tijd verdwijnen na kritiek op de overheid. Maanden later verschijnen ze plots terug in het openbaar vaak met een verontschuldiging voor hun eerdere daden of uitspraken. 

Archieffoto Jack Ma en koning Filip

Meest gelezen