Cannaerts en Coated

Mechelse bedrijven maken "veiligste bus van België": speciale beschermlaag op alle oppervlakken

Het Mechelse bedrijf Coated zal een antivirale en antibacteriële laag aanbrengen in een bus van autobusbedrijf Cannaerts, ook uit Mechelen. Het busbedrijf hoopt op die manier busreizen veiliger te maken, ook nu het risico op besmettingen met het coronavirus groot is. Op alle oppervlakken die reizigers kunnen aanraken, zal een product verneveld worden. Dat zal niet eenmalig desinfecteren, maar zou langere tijd micro-organismen als bacteriën en virussen blijven afbreken. Viroloog Marc Van Ranst is weliswaar niet helemaal overtuigd en zegt dat geregeld poetsen veel belangrijker is.

Autobusbedrijf Cannaerts in Mechelen verzorgt onder andere personeelstransport voor de voedings- en pharmasector en ondersteunt De Lijn met extra diensten. Het bedrijf wil zoveel mogelijk preventieve maatregelen treffen om zijn passagiers te beschermen tegen een besmetting met het coronavirus. "We hebben al snel plexiglas tussen de zetels gezet en een speciale reinigingsprocedure ontwikkeld", zegt Margaux Cannaerts. "Samen met Coated gaan we een bus nu nog veiliger maken." Dat bedrijf, ook uit Mechelen, is gespecialiseerd in het aanbrengen van beschermlagen op allerlei materialen. 

"Met een vernevelaar wordt een antibacteriële en antivirale laag aangebracht op alle contactoppervlakken", legt Cannaerts uit (zie foto). Dat zijn alle plekken die reizigers kunnen aanraken, met daarbij ook de stoffen zetelbekleding. "We zullen nog altijd na elke rit de bus desinfecteren, maar dankzij die laag zullen de hele tijd micro-organismen, zoals bacteriën en virussen, afgebroken worden en dat 24 maanden lang." Volgens beide bedrijven gebeurt het voor het eerst dat een bus in ons land op die manier behandeld wordt.

"Oppassen voor vals gevoel van veiligheid"

"Het is toch oppassen dat je geen vals gevoel van veiligheid creëert", zegt viroloog Marc Van Ranst, als we hem het initiatief van de Mechelse bedrijven voorleggen. "Je kan in laboratoria makkelijk bewijzen dat bacteriën gedood worden door zulke producten, door ze aan te brengen op een behandelde plaat. Met virussen gaat dat veel moeilijker. Die zijn veel moeilijker te kweken in laboratoriumomstandigheden en dat gebeurt vaak niet zo grondig."

Poetsen blijft dus de boodschap volgens Van Ranst: "Alle beetjes helpen, maar je mag er niet te gerust in zijn. Zo'n laag betekent niet, dat poetsen niet meer nodig is. Overdracht gaat ook heel snel op een bus. Eén persoon houdt zich ergens vast, tien seconden later pakt iemand diezelfde plaats vast en het is moeilijk om te bewijzen dat zo'n laag dan werkt."

Meest gelezen