Meer afval opgehaald in 2020: "Komt door coronacrisis"

Vorig jaar werd meer afval opgehaald in vergelijking met 2019. Dat blijkt uit een rondvraag van onze redactie bij verschillende afvalintercommunales in Vlaams-Brabant. Door de coronacrisis waren we meer thuis en hebben we dus meer afval geproduceerd. 

In 2020 is er bijna 10 procent meer huisvuil opgehaald dan het jaar voordien. En dat heeft te maken met de coronacrisis. "Mensen zijn vooral thuis gebleven", zegt Jos Artois van de afvalintercommunale Ecowerf. "We gingen niet op café of op restaurant en hebben daardoor meer thuis gedronken en gegeten. In 2019 haalden wij 91 kilo per inwoner op, en in 2020 was dat 100 kilo per inwoner."

Er is niet alleen een stijging van het gewone huisvuil. "Voor PMD en glas is er ook een verhoging van 10 procent," vertelt Jos Artois. "Opvallend is ook dat we bij de roze zakken voor het zachte plastiek een stijging zien van wel 25 procent." 

Meer karton

De afvalintercommunales hebben vorig jaar ook meer karton ingezameld. "Als je hoort dat er in België per dag 1 miljoen pakjes geleverd worden, dan heeft dat natuurlijk gevolgen voor de hoeveelheid karton", aldus Artois. "We halen wel minder papier op, maar er worden ook minder kranten en tijdschriften gekocht en er is ook veel minder briefwisseling."

Ook in Gent wordt dezer dagen opvallend meer glas en karton opgehaald, zo kon "Het Journaal" vaststellen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen