Videospeler inladen...

Nieuw in de metro van Moskou: vrouwen achter de knoppen van het metrostel

In de Russische hoofdstad Moskou zitten voor het eerst in de recente geschiedenis vrouwen achter de knoppen van de metro. Op 1 januari zijn 12 vrouwelijke metrobestuurders in dienst getreden. Dat kan nu, omdat het beroep niet langer op de lijst staat met verboden beroepen voor vrouwen. 

De Moskouse metro mocht vanaf 1 januari 12 nieuwe vrouwelijke metrobestuurders verwelkomen, van wie sommige hun eerste ritten intussen achter de rug hebben. In de loop van het jaar zullen in totaal 50 vrouwelijke metrobestuurders in dienst worden genomen. 

Dat nu ook vrouwen de metro kunnen besturen, komt door de aanpassing van een wettelijk vastgelegde lijst met beroepen die voor vrouwen te gevaarlijk of ongeschikt worden geacht. Op de lijst stonden liefst 456 beroepen, waaronder mijnwerker, maar ook parachutist, automonteur en maker van blaasinstrumenten. 

(lees door onder de foto)

AFP or licensors

De lijst werd in 1974 ingevoerd en in 2000 opnieuw goedgekeurd door president Vladimir Poetin. In september 2019 werd hij echter teruggebracht van 456 beroepen naar een 100-tal. De aanpassing is sinds 1 januari van kracht.

Dat ook het beroep van metrobestuurder op de lijst stond, was al veel langer voer voor kritiek. Volgens de lijst was het niet goed voor vrouwen om ondergronds te werken. Maar in de Moskouse metro -in de jaren 30 aangelegd als paradepaardje van de Sovjetunie onder Stalin- zijn wel veel vrouwelijke ticketverkopers, schoonmakers en liftbediendes aan de slag. 

(lees door onder de foto)

AFP or licensors

En nu dus ook metrobestuurders. De Moskouse metro zegt trots te zijn op de nieuwe medewerkers. Er is een speciaal uniform voor hen ontworpen, waarbij ze, volgens een verklaring, "zelf mogen kiezen of ze een broek of een rok dragen."

Videospeler inladen...

Meest gelezen