AFP or licensors

Hoeveel coronavaccins heeft België momenteel? En hoeveel mogen we er in de komende weken en maanden verwachten?

Na de kritiek op de trage start van de vaccinaties, versnelt ons land de strategie. Vanaf maart komen de 65-plussers aan bod en vanaf juni de brede bevolking. Om dat te kunnen realiseren, krijgen we extra vaccins van Pfizer. En ook de Europese goedkeuring van het AstraZeneca-vaccin komt dichterbij. Hoeveel vaccins hebben we nu, en wat mogen we verwachten in de komende dagen en weken?

Eerst en vooral dit: België heeft de aankoop van vaccins geregeld via Europa. Dat is de reden waarom bepaalde andere landen, die zelf individueel hebben onderhandeld, er nu meer in stock hebben. Maar zij hebben vaak ook meer betaald voor het eerste vaccin dat beschikbaar was, dat van Pfizer-BioNTech. We kunnen België dus niet vergelijken met pakweg Israël, het Verenigd Koninkrijk of de Verenigde Staten. 

Binnen Europa  worden aangekochte vaccins proportioneel verdeeld per lidstaat: hoe meer inwoners, hoe meer vaccins per keer dat er worden aangeleverd. Hoe zit het momenteel eigenlijk voor ons land, en wat mogen we verwachten de komende weken en maanden?  

Hoeveel vaccins bestelde België al?

Europa koopt 'in bulk' aan, de lidstaten beslissen elk apart op welke boot ze meestappen. België heeft ingetekend op de vaccins van AstraZeneca-Oxford, Johnson & Johnson, Pfizer, Moderna en CureVac. Twee daarvan zijn al goedgekeurd door Europa: Moderna en Pfizer.

In totaal hebben we zicht op 30 miljoen dosissen (zie onder), maar veel vaccins vereisen ook wel een dubbele dosis om de optimale beschermingsgraad te bieden - België gaat voorlopig ook niet mee in de strategie om met 1 in plaats van 2 doses te werken om alles te versnellen. 

  • AstraZeneca: 7,74 miljoen (2 dosissen nodig)
  • Johnson & Johnson: 5,16 miljoen (1 nodig)
  • Pfizer: 12,5 miljoen (2 nodig) - dit kan nog opgetrokken worden tot 15 miljoen, want Europa moet nog 100 miljoen dosissen verdelen
  • Curevac: 2,9 miljoen (2 nodig)
  • Moderna: 2 miljoen (2 nodig)
  • Totaal: 30,3 miljoen dosissen, omgerekend per persoon komen we aan zo'n 17,5 miljoen mensen die kunnen worden ingeënt. 

Genoeg potentieel dus. Alleen: niet elke producent levert meteen aan. We zijn dus afhankelijk van de snelheid van de producenten, en daarna van de goedkeuring door het Europese geneesmiddelenagentschap (EMA). En als die goedkeuring er is, blijft het afwachten wanneer er concreet geleverd kan worden, en over hoeveel doses het in een eerste fase zal gaan.  

Wat is er op dit moment al beschikbaar?

Omdat we nog maar in de beginfase zitten, is het momenteel roeien met de riemen die we hebben. Hoeveel dosissen heeft België momenteel? 

  • Bij een eerste levering kreeg België 5.000 Pfizer-vaccins. 
  • Voorlopig levert Pfizer nu gemiddeld 87.500 dosissen van zijn vaccin per week
  • In de loop van februari zou dat aantal stijgen naar 100.000 per week, maar daar is voorlopig nog geen officiële garantie voor van producent Pfizer. 
  • Maandag zijn de eerste Moderna-vaccins aangekomen in ons land. Het gaat naar schatting om zo'n 20.000 dosissen.

Dat is wat we momenteel in handen hebben. Voor de hele maand januari gaat het dus potentieel om zowat 370.000 doses, en over 185.000 personen die kunnen worden ingeënt met twee doses, ruim anderhalf procent van onze bevolking. Al zal het werkelijke aantal hoger liggen, want er wordt gerekend met 5 dosissen per flacon van het Pfizer-vaccin, terwijl de praktijk heeft uitgewezen dat er vaak 6 kunnen worden toegediend (lees meer daarover in dit artikel).

Voor de verdere toekomst is het, zoals eerder geschetst, nog afwachten, maar er komt uiteraard nog meer aan. 

Veel cijfers over timing en precieze aantallen zijn nog onzeker

Hoe snel vaccineren we intussen?

Tot en met vorige week hebben zo'n 23.300 Belgen een eerste prikje met het Pfizer-vaccin gekregen, goed voor 0,2 procent van de Belgische bevolking. Het gaat om bewoners en personeel van woonzorgcentra: 6.600 in Vlaanderen, 12.000 in Wallonië en 4.000 in Brussel. 

Dat is minder dan we aan vaccins beschikbaar hebben. Maar het is de bedoeling om daar snel verandering in te brengen. Zo werd de tweede dosis van het Pfizer-vaccin tot nog toe in bewaring gehouden in de diepvries. Voortaan zullen die vaccins meteen ingezet worden. Dat kan, zo klinkt het bij de taskforce, omdat toekomstige leveringen voldoende gegarandeerd zijn.

Alles gaat de komende weken enorm versnellen, zegt taskforce-topman Dirk Ramaekers, in die mate dat de voorraad die we 'over' hebben, wellicht snel opgebruikt zal zijn. Daardoor kunnen alle bewoners van de Vlaamse woonzorgcentra tegen eind januari (minstens een eerste) spuitje krijgen. Ook het grootste deel van het personeel zou tegen het einde van de maand gevaccineerd moeten zijn, zegt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

De komende weken zal het veel sneller gaan met de vaccinaties

Wat verwachten we nog wanneer?

Na Pfizer en Moderna wordt het Britse vaccin van de universiteit van Oxford en AstraZeneca wellicht het derde vaccin dat goedkeuring krijgt van het Europese geneesmiddelenagentschap EMA. Die goedkeuring zou ten vroegste eind deze maand kunnen volgen, maar zeker is die timing nog niet. In het Verenigd Koninkrijk wordt het nu al ingezet.

Het is ook nog niet duidelijk wanneer we dan effectief een eerste levering mogen verwachten, en hoeveel vaccins dat zullen zijn. Om onze vaccinatiestrategie in februari en maart te versnellen, is het AstraZeneca-vaccin van groot belang. We hebben er veel van besteld en het vaccin is logistiek makkelijker te verdelen, want het kan op koelkasttemperatuur worden vervoerd en bewaard. De vaccins van Pfizer en Moderna moeten respectievelijk op -70 en -20 graden worden bewaard.

Daarna zou Johnson & Johnson kunnen volgen. Het voordeel is dat we daar maar één prikje nodig van hebben, én dat België er 5 miljoen van besteld heeft. Maar ook hier: de vraag is wanneer hoeveel geleverd zal kunnen worden. We moeten ook nog afwachten hoe effectief het vaccin is. De resultaten van de klinische studies worden over enkele dagen verwacht.

Paul Stoffels, een topman van Janssen Pharmaceutica (onderdeel van J&J), vertelde eerder al dat hij verwacht dat in maart of april de eerste vaccins kunnen worden ingezet in België. 

De vaccins van het Duitse CureVac ten slotte worden pas later verwacht. De studies zijn nog volop aan de gang.

Bekijk hier de reportage in "Het journaal" over de versnelde vaccinatiecampagne:

Videospeler inladen...

Meest gelezen