©2020 Tang Ming Tung

Overzicht: hoeveel vaccins mag België verwachten, en wanneer komen ze? 

Welke vaccins mogen we (al dan niet binnenkort) verwachten in België? Ons land heeft alvast een extra bestelling geplaatst bij Moderna, en eind deze week worden de eerste dosissen van het AstraZeneca-vaccin geleverd. Het Britse vaccin wordt het derde in ons land, na dat van Pfizer en Moderna. Maar er komen er dus nog aan, zoals dat van CureVac dat overigens deels in Waver zal worden geproduceerd. Alles samen kunnen we potentieel al bijna 20 miljoen mensen vaccineren.  

Eerst en vooral dit: België heeft de aankoop van vaccins geregeld via Europa. Dat is de reden waarom bepaalde andere landen, die zelf individueel hebben onderhandeld, er nu meer in stock hebben. Maar zij hebben vaak ook meer betaald voor het eerste vaccin dat beschikbaar was, dat van Pfizer-BioNTech. We kunnen België dus niet vergelijken met pakweg Israël, het Verenigd Koninkrijk of de Verenigde Staten. 

Binnen Europa  worden aangekochte vaccins proportioneel verdeeld per lidstaat: hoe meer inwoners, hoe meer vaccins per keer dat er worden aangeleverd. Hoe zit het momenteel eigenlijk voor ons land, en wat mogen we verwachten de komende weken en maanden?  

Hoeveel vaccins bestelde België al?

Europa koopt 'in bulk' aan, de lidstaten beslissen elk apart op welke boot ze meestappen. België heeft ingetekend op de vaccins van AstraZeneca-Oxford, Johnson & Johnson, Pfizer, Moderna en CureVac. Er zijn intussen al drie goedgekeurd door Europa: Pfizer, Moderna en AstraZeneca. In principe wordt Johnson & Johnson de volgende, over zowat een maand. 

In totaal hebben we zicht op ongeveer 34 miljoen dosissen (zie onder), maar veel vaccins vereisen ook wel een dubbele dosis om de optimale beschermingsgraad te bieden - België gaat voorlopig ook niet mee in de strategie om met 1 in plaats van 2 doses te werken om alles te versnellen. 

 • Pfizer: 12,5 miljoen (2 doses nodig) - dit kan nog opgetrokken worden tot 15 miljoen, want Europa moet nog 100 miljoen dosissen verdelen
 • Moderna: 5,8 miljoen (2 nodig) - België heeft een eerste bestelling van 2 miljoen opgetrokken met 3,8 miljoen
 • AstraZeneca: 7,74 miljoen (2 nodig) 
 • Johnson & Johnson: 5,16 miljoen (1 nodig)
 • CureVac: 2,9 miljoen (2 nodig)
 • Totaal: 34,1 miljoen dosissen, omgerekend per persoon komen we aan zo'n 19,6 miljoen mensen die kunnen worden ingeënt. 

Genoeg potentieel dus. Alleen: we zijn afhankelijk van heel wat factoren. Eerst moet er sowieso de goedkeuring zijn van het Europese geneesmiddelenagentschap (EMA), en niet elke producent levert meteen aan. We zijn dus afhankelijk van de snelheid van de producenten, en na een eerste levering is het altijd afwachten of ze verdere beloftes kunnen nakomen of niet, zoals we al hebben ondervonden. 

Wanneer kan iedereen gevaccineerd zijn?

Ondanks de goedkeuring van drie verschillende vaccins door Europa, loopt de vaccinatie in ons land nog niet op kruissnelheid.

Daar zijn verschillende redenen voor, zoals een (tijdelijke) vertraging bij Pfizer, discussie over een verminderde levering door AstraZeneca en het feit dat we bij de allereerste bestellingen niet heel hard hebben ingezet op het Moderna-vaccin (ook voor dat vaccin zijn er overigens perikelen met de geplande levering). 

Mogelijk raken we pas echt op kruissnelheid in april, wanneer we de eerste levering van het vaccin van Johnson & Johnson mogen verwachten, een vaccin waarbij één prikje volstaat. 

De taskforce vaccinatie hoopt dat tegen september de vaccinatie voor de hele bevolking kan worden afgerond, maar sommige experts maken zich sterk dat het allemaal nog tegen de zomer kan. In dat verband was het nieuws van gisteren, met de extra bestelling bij Moderna, alvast goed nieuws. 

Mogelijk komt de vaccinatie in april echt op snelheid

Wanneer wordt wat geleverd?

Hieronder een algemeen overzicht van het tijdskader:

 • Ongeveer een maand geleden arriveerde het allereerste coronavaccin in België: het ging toen om een levering van Pfizer/BioNTech met een symbolische 5.000 vaccins, een aantal dat daarna snel werd opgetrokken. Maar in de tweede helft van januari begon de motor te sputteren, met kleinere leveringen dan gepland. Die achterstand zou in februari in principe moeten worden ingehaald. 
 • Midden januari volgde de eerste levering van Moderna. Zij zullen in de eerste week van februari een vijfde minder vaccins leveren dan beloofd, zo werd eerder duidelijk. Aan de andere kant kondigde minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) gisteren aan dat we 3,8 miljoen extra vaccins hebben besteld, goed voor 1,9 miljoen extra personen. Die extra leveringen worden in juni verwacht, wat goed nieuws is als we de hele bevolking gevaccineerd zouden willen hebben voor de zomervakantie. 
 • Zondag mogen we de eerste leveringen verwachten van het Britse vaccin van de universiteit van Oxford en AstraZeneca. Ook hier is er discussie over het aantal leveringen, maar de fabrikant heeft het voorbije weekend toch enkele concrete cijfers aangekondigd. Het gaat om 80.000 dosissen bij de eerste levering, met tien dagen later, op 17 februari, nog eens 200.000. Die vaccins worden voorlopig dus niet ingezet bij 55-plussers, al kan dat later nog veranderen als er meer gegevens zijn.
 • We kunnen intussen al uitkijken naar het vierde vaccin, dat van Johnson & Johnson (J&J). Mogelijk zet het Europese geneesmiddelenagentschap EMA over een maand al het licht op groen. J&J zelf zegt dat het op schema zit om "vanaf het tweede kwartaal" in de loop van april dus, te leveren aan Europa. 
 • De vaccins van het Duitse CureVac ten slotte worden pas later verwacht. De studies zijn nog aan de gang. Vandaag raakte bekend dat het Britse farmabedrijf GlaxoSmithKline (GSK) en CureVac alvast 100 miljoen dosissen zullen produceren in Waver. België heeft er in totaal bijna 3 miljoen doses van besteld. 

Hoe snel vaccineren we intussen?

Voorlopig zijn er al 285.765 mensen gevaccineerd (velen van hen kregen weliswaar nog maar één prik), goed voor 3,113 procent van de volwassen bevolking. In sommige woonzorgcentra zijn de bewoners intussen al een tweede keer gevaccineerd.  

Volgens cijfers van het Federaal Geneesmiddelenagentschap (FAGG) zijn er tot nu toe al 447.915 Pfizervaccins geleverd aan België en 16.800 van Moderna.  Iets meer dan de helft van het totaal ging naar Vlaanderen. 

Bekijk hier de Journaalbijdrage van afgelopen weekend over de AstraZeneca-leveringen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen