Vicepremier De Sutter (Groen) pareert kritiek op Europese vaccinatiebeleid: "Europa is behoedzamer te werk gegaan"

Vicepremier en voormalig Europarlementslid Petra De Sutter (Groen) verdedigt de vaccinatiepolitiek van de Europese Unie en België, nu er steeds meer kritiek komt op het feit dat de coronavaccinatie in Europa maar traag op gang lijkt te komen. "Europa heeft over verschillende vaccins onderhandeld en is voorzichtiger en behoedzamer te werk gegaan", aldus De Sutter in "Terzake".

Israël, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk: drie landen die eerder zijn beginnen te vaccineren dan de EU-lidstaten en die in vergelijking met Europa al een grote voorsprong hebben opgebouwd. Het doet de kritiek aanzwellen op de vaccinatie in Europa. 

"Europa is voorzichtiger, trager en behoedzamer te werk gegaan. Men is met heel wat verschillende producenten gaan onderhandelen", reageert minister De Sutter. "Israël heeft geluk gehad door één vaccin te kiezen dat achteraf efficiënt is gebleken. Dat was een goede keuze. Ze hadden ook de verkeerde keuze kunnen maken en dan stonden ze nu met lege handen."

Volgens De Sutter betekent de Europese behoedzaamheid ook dat alle procedures correct zijn gevolgd. "Amper drie maanden geleden maakten heel wat mensen zich ongerust en was de kritiek dat het niet kon dat een veilig vaccin op minder dan een jaar ontwikkeld werd. Het Verenigd Koninkrijk heeft een shortcut genomen, de procedure versneld. Zij hebben een risico genomen."

Vicepremier De Sutter maakt zich ook sterk dat er voldoende vaccins zullen zijn in de Europese Unie. "Er zijn ondertussen bijna twee miljard dosissen besteld voor 450 miljoen Europeanen. We gaan ervan uit dat er echt wel voldoende zal zijn voor alle lidstaten."

Pfizer-vaccin inschakelen bij ouderen is "de juiste keuze"

Intussen blijft de Belgische regering ook bij de keuze om de bewoners van woonzorgcentra als eerste te vaccineren tegen het coronavirus. "Die volgorde was de juiste keuze", zegt vicepremier De Sutter.

Dat verklaart de minister onder meer omdat het vaccin van Pfizer/BioNTech (het enige dat momenteel is toegelaten op de Europese markt) de symptomen wel goed onderdrukt, terwijl het niet zeker is dat het vaccin goed werkt tegen de overdracht van het virus. "Dat laatste zou heel interessant zijn bij jonge en gezonde mensen. Het vaccin van Pfizer inschakelen in de woonzorgcentra om ervoor te zorgen dat de bewoners niet ernstig ziek worden en sterven, is de juiste keuze", aldus De Sutter.

Ook het feit dat het Pfizer-middel op -70 graden bewaard moet worden heeft die beslissing volgens De Sutter in de hand gewerkt. "Dat vaccin kan je niet zomaar door je huisarts laten toedienen, dat zou logistiek onmogelijk zijn." Het lag organisatorisch ook moeilijker om meteen te starten met grootschalige vaccinatiecentra, liet De Sutter verstaan.

Bekijk het gesprek met vicepremier Petra De Sutter in "Terzake": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen