Proefproject met gele brooddoos die levens redt, breidt uit: "Hopelijk ook succes in andere Gentse wijken"

Na een erg geslaagd proefproject in Ledeberg, bij Gent, zullen ook inwoners van andere wijken een gele brooddoos in huis kunnen halen waarin al hun medische gegevens zitten. De bedoeling is om de doos in de koelkast te leggen en zo hulpverleners snel aan info te helpen in noodsituaties. In Ledeberg haalde afgelopen jaar de helft van de oudere inwoners al zo'n gele doos in huis. 

Vorig jaar in maart begon in Ledeberg, bij Gent, een proefproject met gele, medische brooddozen. 65-plussers en mensen die speciale zorg nodig hebben, kunnen er sindsdien een gele brooddoos krijgen met allerlei informatie over hun medische situatie. “Het proefproject loopt vlot”, zegt initiatiefneemster Brigitte Hanson. “Veel mensen hebben al een doos in huis gehaald, en we willen het systeem ook uitbreiden naar andere wijken in Gent.”

Er wordt aangeraden om de gele brooddoos in de koelkast te bewaren zodat hulpverleners bij een interventie altijd weten waar ze moeten kijken.

Vlotte verspreiding

In totaal zijn er in Ledeberg 426 dozen verspreid. “Maar samenwonenden krijgen maar 1 doos met daarin 2 boekjes. Op die manier hebben we in Ledeberg 670 mensen kunnen bereiken. Dat is de helft van de ouderen”, verduidelijkt Hanson. 

Door de coronapandemie konden we minder reclame maken, maar mensen vonden toch de weg naar de apotheker

Initiatiefneemster Brigitte Hanson

“De verspreiding is, ondanks de coronapandemie, erg vlot gegaan”, gaat Hanson verder. “Normaal was het de bedoeling dat we mensen op straat gingen aanspreken over het proefproject. We zouden naar de markten gaan en naar de activiteiten in de buurt, maar dat is allemaal niet gelukt. Desondanks vonden mensen toch de weg naar de apotheker waar ze zo’n gele doos konden ophalen. We zijn dus tevreden!”

Veilig gevoel

In oktober polste Brigitte Hanson bij de eigenaars van de dozen of het project nuttig is. “We hebben in totaal 80 mensen kunnen spreken”, zegt Hanson. “Uit een bevraging blijkt dat 75 procent tevreden tot zeer tevreden is. 90 procent zou de doos aanraden aan andere mensen. En 42 procent voelt zich veiliger met een gele doos in de koelkast. Het zijn vooral de alleenstaanden die aangaven dat de doos hun veiligheidsgevoel verhoogt.”

In de gele doos zitten medische gegevens en belangrijke telefoonnummers

Initiatiefneemster Brigitte Hanson

Wie in Ledeberg woont en nog geen gele brooddoos in huis heeft, kan nog steeds terecht bij de plaatselijke apotheker en bij dienstencentrum De Knoop. “In de gele doos zit een boekje waar je een aantal persoonsgegevens kan invullen”, beschrijft Hanson de inhoud van de brooddoos. “Je kan er ook de noodcontacten terugvinden en de medische gegevens die van belang zijn voor de spoeddiensten. Daarnaast zit er in de doos ook een hoesje waar je nog andere documenten in kan steken zoals een medicatieschema of een kopie van wilsbeschikking.”

Reactie ziekenhuizen

"De reacties van hulpverleners blijven voorlopig uit”, zegt Hanson. “Zij hebben het tijdens deze coronapandemie natuurlijk erg druk gehad waardoor ze niet hebben bijgehouden waar ze een gele doos gezien hebben. In de toekomst gaan ze hier misschien meer op kunnen letten.” 

Hoe dan ook is Brigitte Hanson overtuigd van het proefproject en wordt het in maart uitgebreid naar 3 andere Gentse wijken. “Het gaat over 3.700 extra ouderen." Volgend jaar willen we dan bekijken of we heel Gent kunnen voorzien van gele dozen”, aldus Hanson.

kasto80

Meest gelezen