Op 22 maart 2016 bliezen drie terroristen zichzelf op, van wie twee op de luchthaven van Zaventem.

10 verdachten doorverwezen naar hof van assisen voor aanslagen van 22 maart 2016

Tien verdachten in het dossier over de aanslagen van 22 maart 2016 worden doorverwezen naar het hof van assisen. Dat heeft de raadkamer beslist. De tien zullen dus door een volksjury berecht worden. Het gaat onder anderen om Salah Abdeslam en Mohamed Abrini. De kamer van inbeschuldigingstelling moet zich wel nog definitief uitspreken over de doorverwijzing. 

De Brusselse raadkamer boog zich begin december vorig jaar over het aanslagendossier.   

Het federaal parket had tijdens de behandeling van het dossier gevraagd om acht verdachten terecht te laten staan voor het plegen van 32 terroristische moorden en 687 pogingen tot terroristische moord.  Want tijdens de aanslagen kwamen 32 mensen om het leven en raakten bijna 700 mensen gewond.

Onder hen Mohamed Abrini, "de man met het hoedje", die zijn tas vol explosieven achterliet op de luchthaven. Ook Osama Krayem, die zichzelf moest opblazen in metrostation Maalbeek, maar zich net als Abrini blijkbaar bedacht. Zijn rugzak vol explosieven spoelde hij door in een toilet.  Andere bekende verdachten die zijn doorverwezen zijn: Salah Abdeslam, Sofien Ayari en Ousama Atar. Abdeslam was al sinds de aanslagen van Parijs op de vlucht. Hij werd enkele dagen voor de aanslagen in ons land opgepakt, samen met Ayari. De twee worden ervan verdacht dat ze de aanslagen mee hebben voorbereid. Atar zou de aanslagen hebben aangestuurd vanuit Syrië. Hij zou daar intussen zijn omgekomen, maar omdat dat niet te controleren is, is ook hij als vermoedelijk brein nu doorverwezen.

Lees verder onder de foto:

Twee broers

De raadkamer verwijst bovendien nog 2 verdachten naar het hof van assisen van wie het federaal parket vond dat er niet genoeg aanwijzingen waren voor hun betrokkenheid bij de aanslagen. Het gaat om 2 broers die hun appartement in Etterbeek ter beschikking hadden gesteld aan de daders. Het federaal parket wou hen voor de correctionele rechter brengen, maar de raadkamer vindt dat ze mee voor een volksjury moeten verschijnen.  

Tot slot heeft de raadkamer nog drie verdachten buiten vervolging gesteld, omdat er geen bewijzen waren dat ze iets met de zaak te maken hadden.  

Herbekijk de journaalreportage over de zitting van de Raadkamer (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Hoe gaat het nu verder?

De wet schrijft voor dat de zwaarste misdrijven in ons land voor een assisenjury moeten plaatsvinden. Maar federaal procureur Frédéric Van Leeuw en sommige burgerlijke partijen wilden liever geen assisenproces. N-VA probeerde vorige maand zo'n proces met volksjury tevergeefs nog af te wenden. Een assisenproces, waar de feiten en het onderzoek tot in detail worden overlopen, zou volgens hen te veel tijd in beslag nemen en de kans op procedurefouten vergroten.

Maar met de doorverwijzing van de tien verdachten lijkt zo'n assisenproces nu niet meer af te wenden. Al moet er nog één cruciale stap worden gezet: de kamer van inbeschuldiging­stelling. In een assisenprocedure moet die zich ook nog buigen over de doorverwijzing.  Een arrest van de kamer van inbeschuldigingstelling wordt ten vroegste over enkele maanden verwacht. 

De exacte timing van het eigenlijke proces over de aanslagen is nog onduidelijk. Er zou worden gewacht tot het proces over de aanslagen in Parijs afgerond is, dat in september dit jaar van start zou gaan. Het proces over de aanslagen in ons land zou dan mogelijk pas voor september 2022 zijn. Het zal zo'n negen maanden in beslag nemen.   

Herbekijk ook de analyse van onze reporter ter plaatse Caroline Van den Berghe (lees voort onder de video's):

Videospeler inladen...

Meest gelezen