Recordaantal Limburgers start met eigen zaak, ondanks coronacrisis

Vorig jaar hebben 8.530 Limburgers een eigen zaak opgestart, dat zijn er ruim 5% meer dan in 2019. Ondanks de coronacrisis is dat een nieuw record, zegt Unizo. 

Het aantal Limburgers dat met een eigen zaak start stijgt jaar na jaar. "Het is al het derde jaar op rij dat de stijging het grootst is in Limburg", zegt Bart Lodewyckx van Unizo Limburg. "In het begin van de coronacrisis waren er nauwelijks starters, maar enkele maanden later hebben veel mensen die stap wel gezet. Mensen willen weer ondernemen, ze willen zelf richting geven aan hun leven, we zien dat bij alle leeftijden. Ondernemen is weer hip." 

Je mag niet vergeten dat er ook een post-coronatijdperk komt

Bart Lodewyckx, Unizo Limburg

"Een nieuwe zaak starten in een crisisjaar is extra spannend en uitdagend", geeft Lodewyckx toe. "Sectoren als de horeca en de retail krijgen nu zware klappen, maar de bouw en ICT en enkele andere sectoren doen het ondanks de crisis wel goed. En je mag niet vergeten dat er ook een post-coronatijdperk komt. Er is licht aan het einde van de tunnel. Wie dan klaarstaat, heeft een mooie toekomst voor de boeg."

Vorig jaar gingen in Limburg zo'n 600 bedrijven failliet, dat zijn er een kwart minder dan in 2019. Volgens studiebureau Graydon is die daling te wijten aan de steunmaatregelen van de overheid tijdens de coronacrisis.

Meest gelezen