BELGA/VAN ASSCHE

Recordhoeveelheid van 65 ton cocaïne in beslag genomen in Antwerpse haven in 2020

Er is vorig jaar opnieuw een recordhoeveelheid van 65 ton (65.000 kilogram) cocaïne in beslag genomen in de Antwerpse haven. Dat blijkt uit cijfers van de FOD Financiën Douane en Accijnzen. Die hoeveelheid heeft een straatwaarde van ongeveer 7,5 miljard euro. Op 8 jaar is de hoeveelheid in beslag genomen cocaïne in de Antwerpse haven verveertienvoudigd. 

De 65 ton cocaïne die vorig jaar in beslag werden genomen in de Antwerpse haven kwam respectievelijk het meeste uit Colombia, Brazilië en Ecuador. De drugs werden het meeste naar België verscheept, gevolgd door Spanje en Nederland. 

Die recordhoeveelheid wijst er volgens de minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) op dat er internationaal steeds meer drugstrafiek is, maar ook dat de controles efficiënter en effectiever worden. Sinds 2013 is de hoeveelheid in beslag genomen cocaïne immers verveertienvoudigd. 

De prognose voor 2020 lag aanvankelijk nog hoger dan 65 ton, maar de coronacrisis zorgde er uiteindelijk voor dat die hoeveelheid lager is. "Het was voor de criminele organisaties moeilijk om mensen op de terminals te krijgen", volgens Krisitan Vanderwaeren van de FOD Financiën. De zogenoemde "rip-on-rip-off-methode", waarbij mensen op de terminal komen is normaal de meest gebruikte methode. "Nu gebruikt men vooral andere methoden."

Andere methoden

Eind oktober werd nog een recordvangst van 11,5 ton cocaïne ontdekt in de haven van Antwerpen. De lading zat goed verborgen in een stalen container, die op zijn beurt nog eens verstopt zat in een grote zeecontainer met schroot. 

Over het algemeen zag de douane dat er steeds ingenieuzere methoden worden gebruikt om drugs te verbergen. Zo wordt de drugs steeds meer verstopt tussen legitieme goederen en in de structuur van de container.

Andere drugs die het meeste in beslag werden genomen in de haven van Antwerpen zijn hasj (14,5 ton), heroïne (446 kg), marihuana (336 kg) en precursoren of stoffen om drugs mee te maken (7,8 ton). 

Nieuwe middelen

Die 65 ton is maar een klein deel van de hoeveelheid drugs die in containers verstopt zit. "De criminele organisaties komen natuurlijk niet melden hoeveel drugs ze naar de Antwerpse haven verschepen, maar algemeen wordt geschat dat 10 à 20 procent onderschept wordt", klinkt het bij Vanderwaeren. 

De federale regering maakt daarom nog extra middelen vrij in de strijd tegen drugs. Zo komen er meer scanners met de bedoeling om alle containers met het hoogste risicoprofiel te kunnen scannen. "Er wordt een risicoanalyse toegepast op alle containers. Diegene met een hoog risicogehalte worden gescand", klinkt het bij Van Peteghem. 

Daarnaast zullen de scans ook worden gedigitaliseerd en opgeslagen in een databank. Door middel van artificiële intelligentie (AI) zouden die namelijk nog beter kunnen worden geanalyseerd. 

Meest gelezen