Aardverschuiving  Noorwegen bij Ask
Terje Pedersen / NTB

Reddingswerkers staken zoekactie 6 dagen na aardverschuiving in Noorwegen

In Noorwegen hebben reddingswerkers die op zoek zijn naar overlevenden van de aardverschuiving eind vorige maand hun zoekactie gestaakt. Ze hebben de hoop opgegeven dat ze nog overlevenden zullen vinden. Zes dagen geleden was er een zware aardverschuiving in de plaats Gjerdrum, ten noorden van de hoofdstad Oslo. Zeven mensen kwamen om het leven, nog drie mensen worden vermist.

De Noorse premier Erna Solberg heeft gezegd dat de reddingswerkers de zoekactie naar de drie vermisten hebben opgegeven. Ze verwachten niet dat er in deze zeer koude temperaturen nog mensen levend kunnen teruggevonden worden.  Op 30 december vond een grote aardverschuiving plaats in Gjerdrum, een plek zo’n 30 kilometer ten noorden van de hoofdstad Oslo. Al zeven lichamen werden geborgen, onder wie twee kinderen. Drie mensen zijn nog vermist.

Noorse premier: " Er is geen hoop meer"

De Noorse premier Erna Solberg- Archieffoto

"Met grote droefheid krijgen we het bericht dat er geen hoop meer is op het vinden van overlevenden na de aardverschuiving in Gjerdrum. Mijn gedachten gaan uit naar degenen die dierbaren hebben verloren. Ik wil de reddingsploegen bedanken die er alles aan hebben gedaan om levens te redden", schreef de premier op Twitter. 

De hoop om overlevenden te vinden is opgegeven, maar de zoekactie gaat wel verder. Dat verduidelijkte een plaatselijke politiechef. "De zoektocht is nu een andere fase ingegaan, waarin we naar vermisten zoeken", klonk het nog.  Het is geen reddingsoperatie meer, maar een bergingsoperatie.

Vandaag moesten de reddingswerkers zich ook terugtrekken na een kleinere aardverschuiving. Niemand raakte daarbij gewond. 

Bekijk hier beelden van een nieuwe kleine aardverschuiving. Het alarm gaat af en reddingswerkers reppen zich naar de veilige zone in de krater:

Videospeler inladen...

Bekijk hier luchtbeelden die een duidelijk beeld geven van de omvang van het rampgebied:

Videospeler inladen...
Aardverschuiving  Noorwegen bij Ask
Terje Pedersen / NTB

Meest gelezen