(c) dpa-Zentralbild

Federale regering wil volgende week sneller vaccineren, maar hoe kan ze dat klaarspelen?

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) vraagt de taskforce vaccinatie om een nieuw plan dat een versnelde vaccinatie tegen COVID-19 mogelijk moet maken. Hoe zo'n versnelling mogelijk kan worden gemaakt, is nog niet helemaal duidelijk. Volgens Yvon Englert, de Franstalige woordvoerder van de taskforce vaccinatie, kan dat door de doses voor de herinneringsvaccins niet drie weken in de diepvriezer te bewaren, maar als eerste dosis aan anderen toe te dienen.

Nu de eerste vaccins in bijna alle Europese landen zijn toegediend, groeit ook de kritiek op de manier van werken, en vooral op de trage uitrol van de vaccinatiecampagne. Tot nu toe hebben al 700 Belgen een eerste prikje gekregen, minder dan 0,01 procent van de Belgische bevolking. Deze week is er sprake van ongeveer 23.000 Belgen die zouden worden gevaccineerd: 6.600 in Vlaanderen, 12.000 in Wallonië en 4.000 in Brussel. "Te weinig", luidt de kritiek, want voorlopig levert producent Pfizer-BioNTech 87.500 dosissen per week. Let wel: 87.500 dosissen voor 43.750 mensen, want 21 dagen na de eerste spuit moet je een herinneringsspuit krijgen.

Het is wel degelijk mogelijk om sneller te gaan

Yvon Englert, woordvoerder taskforce vaccinatie

"Er mogen geen vaccins blijven liggen", zei minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) vanmiddag in de Kamercommissie Gezondheid en Gelijke Kansen. "Ze moeten zo snel mogelijk allemaal gebruikt worden." Vandenbroucke vraagt de taskforce om een nieuw plan waardoor de vaccinatiecampagne sneller kan worden uitgerold.

Hoe moet die versnelling dan concreet worden aangepakt? "Het is wel degelijk mogelijk om sneller te gaan", bevestigt Yvon Englert aan de Franstalige omroep RTBF. Englert is woordvoerder van de taskforce vaccinatie. "De bevoorrading aan vaccins versnelt niet, maar is wel verzekerd. We stappen af van de bewaring van de herinneringsdosis om sneller meer mensen te kunnen vaccineren."

We moeten geen stock aanhouden om het verplichte tweede vaccin toe te dienen en kunnen sneller vaccineren

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V)

We horen iets gelijkaardigs bij Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V). "Pfizer heeft vandaag de leveringen voor de komende weken bevestigd", twittert hij. "Hierdoor moeten we geen stock aanhouden om het verplichte tweede vaccin toe te dienen en kunnen we sneller bewoners en personeel in woonzorgcentra vaccineren."

Vanmorgen klonk het nog dat die tweede dosis in de diepvriezer zou worden bewaard omdat er nog geen zekerheid was over het aantal dosissen dat de komende weken zou worden geleverd. Nu daar meer duidelijk over bestaat, kunnen de vaccins efficiënter worden toegediend: sneller aan meer mensen dus.

Bekijk hier het gesprek met Vlaams minister Wouter Beke in "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Het is belangrijk dat de bevolking ervan verzekerd wordt dat alle beschikbare vaccins zo vlug mogelijk worden gebruikt

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A)

"De vaccinatiecampagne is voorzichtig opgestart om alles goed uit te testen, en dat was ook de bedoeling", zegt minister Vandenbroucke aan VRT NWS. "Maar het is belangrijk dat de bevolking ervan verzekerd wordt dat alle vaccins die beschikbaar zijn ook zo vlug mogelijk worden gebruikt." 

Bekijk hier minister Frank Vandenbroucke in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hier het gesprek met en federaal vicepremier Petra De Sutter (Groen) in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen