Videospeler inladen...

Democraat Jon Ossoff haalt tweede Senaatszetel in Georgia binnen nadat collega Raphael Warnock eerste al had gewonnen

In de Amerikaanse staat Georgia hebben de Democraten de beide verkiesbare zetels in de Senaat van de Republikeinen afgesnoept. Jon Ossoff haalde het van David Perdue en Raphael Warnock versloeg Kelly Loeffler. Dat betekent dat de toekomstige president Joe Biden een pak meer armslag zal hebben om zijn beleid uit te voeren omdat de Democraten zo een meerderheid in de Senaat zullen hebben. In het Huis hebben ze die al. 

De verkiezing in Georgia was een "run-off" of een "tweede ronde" van de Senaatsverkiezingen, omdat geen van de kandidaten in november meer dan 50 procent van de stemmen behaalde.

De kiezers hadden de keuze tussen de erg conservatieve Republikeinse, zittende senatoren David Perdue en Kelly Loeffler en hun Democratische uitdagers Jon Ossoff en Raphael Warnock. De spanning in Georgia liep erg hoog op, want het resultaat is van groot belang voor de machtsverhoudingen in de Senaat in Washington en voor de verkozen president Joe Biden. 

Doordat de twee Democraten inderdaad de Republikeinse zetels inpikken, herovert hun partij de meerderheid in de federale Senaat. Er is dan een 50-50 gelijk aantal zetels voor beide grote partijen, maar bij een patstelling kan de vicepresident -en dat wordt dan de Democrate Kamala Harris- de beslissing nemen. Dat is erg belangrijk voor Joe Biden, die binnenkort president wordt, want de Democraten hebben nu al een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden, die andere kamer van het Congres. 

De Senaat is doorslaggevend voor heel wat beleidskeuzes van de president, en de benoeming van regeringsleden en rechters. Had minstens één Republikeinse senator gewonnen, dan behielden de Republikeinen hun meerderheid en konden ze het beleid van Biden dwarsbomen.

Wat staat er in Georgia op het spel? Bekijk hier de uitlegvideo van onze Amerikakenner Thomas De Graeve en lees daarna verder.

Videospeler inladen...

Doet Georgia de Republikeinen de das om?

Eerder vandaag bleek al dat één zetel van de twee zetels naar de Democraten ging. Met meer dan 54.000 stemmen voorsprong pikt de Democraat Raphael Warnock de zetel in van de Republikeinse Kelly Loeffler. 

Warnock verspreidde via YouTube ook al een soort overwinningsspeech, waarin hij zei dat hij naar de Senaat zal gaan en "zich zal inzetten voor iedereen in Georgia, onafhankelijk van voor wie je gestemd hebt."

Bekijk hier fragmenten uit de overwinningsspeech van Warnock: (lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Raphael Warnock is dus wellicht de eerste zwarte senator ooit voor de zuidelijke staat Georgia en de eerste Democraat in 20 jaar die naar de Senaat in Washington wordt gestuurd. Hij behoort tot de meer linkse vleugel van de Democraten en is predikant in een kerk in Atlanta waar ooit de bekende en vermoorde burgerrechtenactivist Martin Luther King predikte. 

Om de andere zetel spande het nog lange tijd. Om iets over twee vanmiddag heeft de Democraat Jon Ossoff via Twitter de overwinning uitgeroepen en intussen hebben ook verschillende Amerikaanse media zijn winst bevestigd.

Het gaat om gezondheid, banen  en gerechtigheid voor alle inwoners van Georgia

De Democratische kandidaat Jon Ossoff

De 33-jarige John Ossoff een van de jongste senatoren ooit (Joe Biden was bijna 30 toen hij in 1972 voor het eerst verkozen werd). Ossoff is een voormalig journalist, stafmedewerker voor Democraten in het Congres en maakte een aantal documentaire films. Hij is van Joodse afkomst en zijn moeder kwam uit Australië.

Opnieuw een recordopkomst

Er moest lang geteld worden en dat kwam volgens collega Thomas De Graeve in "De wereld vandaag" op Radio 1 ook omdat er in Georgia opnieuw een recordopkomst inzake het aantal kiezers is geweest. Met 4,5 miljoen uitgebrachte stemmen lag die opkomst ongeveer even hoog als in november. Opvallend toch, want nu ging het "slechts" om een tweede ronde in senaatsverkiezingen met toch iets minder allure dan een presidentsverkiezing. 

Tweede opvallend feit: de Democratische kandidaten Ossoff en Warnock haalden vandaag in Georgia gemiddeld een beter resultaat dan hun partijgenoot Joe Biden in november. De voorbije decennia stemde de zuidelijke conservatieve staat Georgia vooral Republikeins, maar dat lijkt nu te kantelen. Dat heeft deels te maken met de campagne van Democraten zoals Stacey Abrams om zo veel mogelijk kiezers en dan vooral zwarten aan te spreken om toch te gaan stemmen. Ook verhuizen er meer hoogopgeleide mensen naar Georgia, net als meer Latino's en mensen van Aziatische afkomst, waardoor die staat demografisch verandert.

Biden en Trump gingen ter plaatse

Het zijn de duurste Senaatsverkiezingen in Georgia tot nu toe. Zowel president Donald Trump als Joe Biden kwamen hun partijgenoten er een hart onder de riem steken. Biden trok op campagne met Ossoff en Warnock in Atlanta en zei dat de uitslag voor vele jaren zou bepalen hoe Amerika er zal uitzien. Biden riep de kiezers dan ook op om massaal te gaan stemmen.

Georgia, de hele natie kijkt naar jullie

Joe Biden, nieuw verkozen president VS
Joe Biden op een bijeenkomst in Atlanta (Georgia) met Senaatskandidaten Jon Ossoff (links) en Raphael Warnock (rechts).
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen