Yorick Jansens

Weet jij hoe je je verplaatst en denk je dat het duurzamer kan? Doe de Modal Selfie en vind alternatieven

Tegen 2030 moet de helft van de verplaatsingen in en rond Antwerpen op een duurzame manier gebeuren. Dat betekent met de fiets, een deelstep of het openbaar vervoer. In het stadscentrum lukt dat al aardig. Maar ook wie vanuit de Antwerpse rand of verder naar Antwerpen komt, heeft alternatieven voor de auto. Burgerplatform Zorro (Zuid-Oost Rand Routeoverleg) heeft een online instrument ontwikkeld dat je aanzet om na te denken over hoe je je verplaatst en berekent hoe duurzaam je dat doet.

Tegen 2030 moeten alle verplaatsingen in en naar Antwerpen op een duurzame manier gebeuren. Het is een engagement dat de Vlaamse overheid, de stad Antwerpen en de burgerbewegingen (Ringland, Straten Generaal en Ademloos) hebben vastgelegd in het Toekomstverbond.  Dat vraagt een hele omschakeling, een zogenoemde modal shift. Om die te realiseren moet de mobiliteit in de hele regio Antwerpen aangepakt worden. 

In het centrum van Antwerpen is er al een gedragsverandering zichtbaar. Zo'n zestig procent van de woon-werkverplaatsingen gebeurt er nu al op een duurzame manier.  De grote uitdaging is om wie in de Antwerpse rand woont of verder af niet altijd voor de auto te laten kiezen. 

In het voorjaar van 2020 is in het zuidoosten van Antwerpen Zorro opgericht: het burgerplatform ZuidOostRand RouteOverleg, gegroeid uit burgerbeweging Ringland die pleit voor een overkapping van de Antwerpse Ring en een evolutie naar duurzamer verkeer. Inwoners van acht gemeenten (Mortsel, Edegem, Hove, Boechout, Kontich, Lint, Borsbeek en Wommelgem) hebben een rapport klaar waarin ze concrete voorstellen doen voor een modal shift in de Antwerpse zuidoostrand. 

Modal Selfie laat je zien hoe je je verplaatst

Zorro zet in op autominderen, minder vaak je auto gebruiken dus. Nu het door corona rustiger is op de weg en we minder in de file staan, lijkt de urgentie misschien niet zo groot, maar het is tegelijk een geschikt moment om eens na te denken over hoe je je verplaatst. Want elke verplaatsing is een bewuste keuze, of je naar je werk gaat, naar de winkel of een uitstap in je vrije tijd maakt. Hoe je ergens naartoe gaat, bepaal je zelf. 

In de online tool Modal Selfie vul je in hoe je de afgelopen week naar verschillende bestemmingen bent gegaan. Zo krijg je een overzicht van je modal split, dat is de verdeling van je gebruikte vervoersmiddelen. Dus hoe vaak je je te voet, met je eigen auto, het openbaar vervoer of een combinatie van vervoersmiddelen hebt verplaatst. Die verhouding wordt uitgedrukt in een percentage.

De Modal Selfie spoort je ook aan om na te denken over alternatieven. Als je die invult per verplaatsing, zie je meteen hoeveel duurzamer je mobiliteit kan zijn.  Dit instrument kan iedereen gebruiken, niet alleen de inwoners van de acht gemeenten uit de zuidoostrand van Antwerpen. 

Maar er is natuurlijk meer nodig dan een online tool om je vlot op een duurzame manier te verplaatsen. Het burgerplatform Zorro doet ook aanbevelingen aan de burgemeesters van de acht gemeenten om de fietsinfrastructuur en het openbaar vervoer te verbeteren in de regio. Want ook daar zijn nog veel praktische obstakels te vinden die aangepakt moeten worden om je vlot en veilig te kunnen verplaatsen. 

Meest gelezen