Radio 2

Trouwers in Sint-Laureins kunnen koesterboekje kopen in plaats van trouwboekje: “Je kan er foto’s en tekstjes in bewaren”

Wie trouwt in Sint-Laureins zal voortaan een koesterboekje kunnen kopen. Het koesterboekje is het leven ingeroepen ter vervanging van het trouwboekje en zal in tegenstelling tot dat louter officiële document ook herinneringen bewaren. “Je kan in het nieuwe boekje tekstjes schrijven en foto’s plakken”, klinkt het. 

“In het oude trouwboekje kan je niets schrijven”, vertelt schepen Claudine Bonamie (Open VLD) van Sint-Laureins. “In het nieuwe boekje – het koesterboekje – kan je herinneringen schrijven en je kan er foto’s in kleven.” De bedoeling van het koesterboekje is dat het na het huwelijk niet zomaar in een kast verdwijnt. “Dit boekje kan je later bovenhalen om samen herinneringen op te halen.” 

Niet verplicht

Verdwijnt het gewone trouwboekje dan? “Nee, een koppel krijgt de keuze of ze een trouwboekje of koesterboekje willen aanschaffen”, zegt Bonamie nog. “Een koesterboekje is wel iets duurder. Dat kost 30 euro in de plaats van de gewoonlijke 20 euro. Maar iedereen die bij ons trouwt krijgt van de gemeente een bon van 25 euro. Die kan je gebruiken om het koesterboekje aan te schaffen.”

Een trouwboekje is een officieel document dat laat zien dat je wel degelijk getrouwd bent. Zulke documenten komen van pas als je bijvoorbeeld samen een huis wil kopen. “Maar het is niet verplicht”, verduidelijkt Bonamie. “Je moet geen trouwboekje of koesterboekje hebben om in orde te zijn met de wetgeving. Op het moment dat je zulke documenten moet voorleggen bij een notaris of een bank, kan je het ook opvragen bij de gemeente.” 

14 januari zal het eerste koesterboekje van de gemeente de deur uitgaan. Sint-Laureins is niet de eerste gemeente in Oost-Vlaanderen met zo’n concept. Ook in Eeklo krijgen koppels de keuze tussen een koesterboekje en trouwboekje. 

Meest gelezen