Tweede rijstrook kleine ring in Hasselt wordt geschrapt: "In de plaats komt de sneltram"

De stad Hasselt wil tegen 2025 nog maar 1 rijstrook op de kleine ring. Door de tweede rijstrook te schrappen is er plaats voor de aanleg van de sneltram, schrijft het Belang van Limburg. En tegelijkertijd kan de binnenstad daardoor autoluwer gemaakt worden. 

In oktober 2019 maakte burgemeester Steven Vandeput (N-VA) van Hasselt bekend dat hij het tracé van de sneltram naar Maastricht wilde aanpassen, zodat die over de kleine ring zou rijden. Nu heeft de stad beslist dat de tweede rijstrook op de binnenring opgebroken moet worden. "We willen die tweede rijstrook anders gaan invullen", zegt schepen van Mobiliteit Marc Schepers (RoodGroen+). "En als we dan gaan kijken naar al het verkeer dat we daar door willen, samen met de tram, wordt dat een moeilijke oefening.  En daarom zeggen we, de tram die moet nu op 1 rijstrook rijden. En dat past ook in ons plan om minder verkeer toe te laten op die kleine ring." 

"Grote rotonde"

De stad wil de kleine ring omvormen tot een soort rotonde, voor plaatselijk verkeer tussen de verschillende buurten. "Het verkeer van buiten de stad willen we meer via de grote ring naar de juiste plaats in Hasselt leiden, dus niet meer via de kleine ring", gaat Schepers verder. "We zijn met het Agentschap Wegen en Verkeer aan het bekijken hoe dat zou kunnen." Nu zijn er nog veel zijstraten op de kleine ring, wellicht zullen er daar verschillende van verdwijnen. "Dat wordt momenteel bestudeerd, zo kunnen we ook conflicten met fietsers en wandelaars verminderen. Want nu kan je nog om de 100 à 200 meter op de binnenring rijden."

Meest gelezen